1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kohtla-Järve noored näitlejad ja Narva orkester mängivad „Petja ja hundi“ esietendusel
Kohtla-Järve noored näitlejad ja Narva orkester mängivad „Petja ja hundi“ esietendusel

Kohtla-Järve noored näitlejad ja Narva orkester mängivad „Petja ja hundi“ esietendusel

12. septembril tähistatakse Narvas Sergei Prokofjevi 130. sünniaastat „Petja ja hundi“ etendusega, mille esitavad Narva Ooperipäevade laval Kohtla-Järve Gümnaasiumi etenduskunstide mooduli noored näitlejad ning Narva Linna Sümfooniaorkester.

See on armastatud lugu igaühe lapsepõlvest, mis avaldab lastele orkestrimaailma saladusi. Igale tegelasele vastab loos üks orkestripill. Petja on viiulid, lind – flööt, part – oboe,  kass – klarnet, vanaisa – fagott, hunt – metsasarved ja jahimehed – timpanid.

100 aastat tagasi kirjutatud lugu on püsinud värske ja inimesi kõnetades läbi aja. Selles on olemas kõik, mis lapsele võiks huvi pakkuda, sest kui etendus vaadatud, on lapsed oodatud orkestri juurde pille tutvustavale ringkäigule.

Etenduses teeb kaasa Narva Linna Sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhatusel.  Narvaga seotud muusikutest koosnev kollektiiv on kohaliku kultuurieluga lahutamatult seotud ja teeb ka ise jõupingutusi piirilinna kultuurielu elavdamiseks. Olgu see hiljuti orkestri eestvedamisel toimunud suvekool ja kontsert maailmakuulsa viiulivirtuoosi Shlomo Mintziga või nüüd koostöö Eesti ühe kogenuma muusikateatri lavastajaga.

„Petja ja hundi“ toob lavale Neeme Kuningas, kelle CVs on kirjas 100 ooperi, opereti ja muusikali publikuni toomise kogemus. Tal on suur kogemustepagas koostööst laulvate näitlejatega. Ühtlasi alustab ta uut õppeaastat Kohtla-Järve Gümnaasiumi etenduskunstide mooduli noored näitlejate juhendajana.

Kohtla-Järve Gümnaasiumi etenduskunstide mooduli noorte näitlejate trupis teevad kaasa Anastassia Ivanova, Anastasia Khramtsova, Kristjan Kundla, Merike Ester Kütt, Triin Peenema, Mirtel Põdra, Viivian Viikmaa, Irina Brusko, Regina Elmurzajeva, Jelizaveta Kondranina, Paula Lass, Anita Lupina, Pipi Triinu Nõmmiste, Vera Palaškova, Jane-Ly Rohi, Anastassia Zinovjeva ja Kermo Vinkler. Koreograaf on Ainikki Seppar.

Narva Ooperipäevad toimuvad kõiki tervisenõudeid arvesse võttes. Kontsertidele ja ooperisse tuleb kaasa võtta COVID-tervisetõend, selle puudumisel on võimalik festivali sissepääsu juures teha tasuline kiirtest. Alla 18-aastastelt tõendit ega testi tegemist ei nõuta.

Narva ooperipäevad tähistavad sel aastal oma 5. juubelisünnipäeva oma alatises toimumiskohas Kreenholmi Manufaktuuris. 163 aastat tagasi rajatud Euroopa suurima tekstiiliettevõtte – Kreenholmi Manufaktuuri koori juhatas omal ajal Georg Otsa vanaisa. Nüüd kõlab siin hõrgult historitsistlikus keskkonnas ooper ja muusikateater. Sel aastal toimub festival 2.-12. septembrini.

Head Uudised GoodNews