1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Kongost Eestini: Saksa lavastaja kogub ideid maavarade kaevandamisest
Kongost Eestini: Saksa lavastaja kogub ideid maavarade kaevandamisest

Kongost Eestini: Saksa lavastaja kogub ideid maavarade kaevandamisest

Saksa lavastaja ja filmitegija Daniel Kötter tuleb Eestisse, et koguda oma viieosalise lavastusseeria “Maastikud ja kehad” tarvis materjali Ida-Virumaalt.

Koostöös muusikute, etenduskunstnike, teoreetikute ja kohalike kaevuritega sündiva viie lavastuse pealkirjad “Koltan”, “Pruunsüsi”, “Kuld”, “Vesi” ja “Põlevkivi” viitavad toormaterjalide töötlusmehhanismidele, mis ühelt poolt toimivad maastike ja elanikkonna ümberkujundamisprotsesside konkreetse mallina ning teiselt poolt metafoorina piirkondlike põhiküsimuste käsitlemiseks.

Eelnevalt on Kötter globaalse projekti jaoks uurimustööd teinud maailma teistes kaevanduspiirkondades, nagu Saksamaal Leipzigis ja Ruhri piirkonnas, Lääne-Paapuas ja Kongos. Uurimustööga Ida-Virumaa kaevanduste piirkonnas alustab loovmeeskond veebruaris. Projekt keskendub põlevkivi kaevandamisele Euroopa äärealadel ja selle territoriaalsele mõjule. Igas riigis loodav lavastus on juhtumiuuring, mille tulemus avaldub laval, kus dokumentaalteatri, filmi ja sõnateatri osised seotakse üheks kogemuslikuks tervikuks.

Lavastaja ootab ka huvitavaid lugusid töötamisest kaevandustes või elust kaevanduspiirkonnas: tiiu.prothemus@gmail.com.

Lavastus “Põlevkivi” esietendub 2022. aasta suvel Tartu kaasaegsete etenduskunstide festivalil Performa Borealis, lavastust saab näha ka Narvas ja Tallinnas.

Sündmust toetab Briti Nõukogu.

Head Uudised GoodNews