1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Konkurss “Nopi Üles!” ootab noortelt uusi ideid
Konkurss “Nopi Üles!” ootab noortelt uusi ideid

Konkurss “Nopi Üles!” ootab noortelt uusi ideid

Noored saavad alates tänasest taas esitada omaalgatuslikke ideid konkursile “Nopi Üles!”, et viia ellu oma soov kogukonna arengu toetamiseks.

Tänavu on saanud omaalgatustele toetust, nõustamist ja tuge juba 43 noortegruppi. Kuus omaalgatust on juba läbi viidud, ülejäänud tegevused on veel käimas. Projektimeeskonnas osalevad noored saavad väärtuslikke kogemusi selle kohta, kuidas oma ideed sõnastada, esitleda ja teostada nii, et sellest võidab terve kogukond.

Projektijuhi Riin Luksi sõnul on noored kogukonna arengule kaasa aitamisel aktiivsed ja motiveeritud, mida näitab ainuüksi esitatud ideede arv. Tänavu on positiivse hinnangu saanud 43 projekti.

“Kõik noored on saanud tagasisidet ja nõustamist, kuidas oma ideed arendada ja kogukonnale esitleda. Kogukonna poolehoidu on tunda, noortele elatakse kaasa läbi kommentaaride, ettepanekute ja muidugi toetushääletamisega,” ütles Luks. “Üks esimesi ideid, mis hindamisele jõudis, oli näiteks Kiviõli Rahva Ringhääling, mis oma tegevusega jõudis ka ERRi uudistesse.”

“Nopi Üles!” toetab maksimaalselt 2000 euroga 7-26aastaste noorte projekte, milleks on objekti korrastamine, koolitus või vahendi soetamine. On oluline, et idee arendaks kogukonda ning oleks kasulik ka pikemas perspektiivis.

Rahastusvõimaluse algatanud Eesti Noorsootöö Keskuse direktori Edgar Schlümmeri sõnul põlevad noored soovist ise teha, mida on näidanud nii “Nopi Üles!” kui ka teised noorte ettevõtlikkust toetavad algatused.

“Näeme igapäevaselt, kuidas noored tahavad ise oma elu ja kogukonda mõjutada ning teha ise midagi ära,” rääkis Schlümmer. “Andes neile selleks võimaluse, sünnivad nende vajadusi kõige täpsemini arvestavad tulemused. Noorte toetamine “Nopi Üles” tegevuste kaudu on mitmekülgselt tulemuslik, sest läbi noorte ettevõtlikkuse toetamise ei teki lisaväärtus ainult neile endile või nende kogukonnale, vaid tervele Eesti ühiskonnale laiemalt.”

2016. aastal sai tänu noorte enda initsiatiivile ja “Nopi Üles” toetusele korda näiteks Põltsamaa lastebassein, kogukonna ühise pingutusena korrastati Sindis jalgpalliväljak, Hageris loodi mudelautoring, Elvasse soetati kiiged ja Räpina noortekeskusesse vahendid kokandusringi läbiviimiseks.

Kõikidest omaalgatustest saab lähemalt lugeda “Nopi Üles!” blogi kaudu ja Facebooki lehel. Oma ideid saab esitada alates 14. juunist vormi kaudu, mis on leitav SIIT!

Kogukonna arengule suunatud noorte ideede toetamise projektifondi „Nopi Üles“ viib läbi Eesti Avatud Noortekeskuste ühendus. “Nopi Üles” tegevuste elluviimist  rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis “Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Head Uudised GoodNews