1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KOOSTÖÖ I Reinsalu Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel: ELi riigid on teinud head tööd kodanike koju abistamisel
KOOSTÖÖ I Reinsalu Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel: ELi riigid on teinud head tööd kodanike koju abistamisel

KOOSTÖÖ I Reinsalu Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel: ELi riigid on teinud head tööd kodanike koju abistamisel

Täna, 3. aprillil osales välisminister Urmas Reinsalu Euroopa Liidu liikmesriikide välisministrite mitteametlikul videokonverentsil, kus arutati Euroopa Liidu rahvusvahelise koostöö tõhustamist pandeemia mõjude ja tagajärgedega toimetulekuks ning ühiste avalike sõnumite paremat koordineerimist.

Välisminister tänas Euroopa Liidu riike koostöö eest välismaale lõksu jäänud kodanike abistamisel. „Euroopa Liidu liikmesriikide koostöö konsulaarabi andmisel on olnud märkimisväärne – ka paljud eestlased, kes olid reisil kaugemates sihtkohtades ning kust liikumispiirangute ja tühistatud lendude tõttu polnud tagasitulek enam praktiliselt võimalik, on jõudnud koju just tänu ühistele erilendudele,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu. „Palusin kõrgel esindajal Josep Borrellil jätkata pingutusi veenmaks kolmandate riikide valitsusi hoida oma õhuruumi võimalikult kaua avatuna, et veel lõksus olevad inimesed saaksid tagasi Euroopasse,“ lisas ta.

Välisminister Reinsalu avaldas kahetsust, et õigusriigi põhimõtete kaitse avalduse kriisi ajal tegi algselt vaid kolmteist ELi riiki. Reinsalu tegi ettepaneku, et ELi tasemel teeksid ühise avalduse kõik liikmesriigid, et mitte rõhutada eralduvat hoiakut. Välisminister Reinsalu seisukohta toetas rida liikmesriike, kes polnud 13 riigi avalduse algatajad. Lepiti kokku, et ELi üldasjade nõukogus arutatakse ühist õigusriigi kaitse avaldust.

Välisministri sõnul on vajalik tegeleda kriisi mõjudega välispoliitilises plaanis. „Euroopa Liit on globaalne jõud ja peame tegema kõik, et koroonaviiruse levikust ning sellega seonduvast survest majandusele ja ühiskonnale, ei kujuneks ohtu üleilmsele rahule ja stabiilsusele. On eriti oluline, et pööraksime tähelepanu ka eriti haavatavatele piirkondadele Aafrikas ja Euroopa Liidu lähinaabruskonnas,“ selgitas Reinsalu.

Kohtumisel arutati põhjalikult ka COVID-19 teemalise desinformatsiooni leviku piiramist ja ühiseid avalikke sõnumeid. „Viiruse levikuga võitlemisel on usaldusväärne info võtmetähtsusega. Kahjuks jätkavad sellisel kriitilisel ajal pahatahtlikud mõjutusagendid tegevust. Seda enam peame korrektse infoga vastamisel tegema koostööd, ning mul on hea meel tõdeda, et Euroopa Liit on jätkanud tõhusat inforuumi seiret,“ ütles välisminister.

Head Uudised GoodNews