1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KOOSTÖÖ I Valitsus kiitis heaks Balti riikide vahelise memorandumi koostööks piirangute leevendamisel piiridel
KOOSTÖÖ I Valitsus kiitis heaks Balti riikide vahelise memorandumi koostööks piirangute leevendamisel piiridel

KOOSTÖÖ I Valitsus kiitis heaks Balti riikide vahelise memorandumi koostööks piirangute leevendamisel piiridel

Valitsus kiitis istungiotsusena heaks Eesti Vabariigi, Leedu Vabariigi ja Läti Vabariigi välisministeeriumi vahelise COVID-19 kriisist tulenevate maantee-, raudtee-, õhu- ning meretranspordi liikumispiirangute tühistamisega ning omavahelise koostööga seotud vastastikuse mõistmise memorandumi.

Vastavalt valitsuse 8. mai otsusele taastatakse 15. maist Eesti, Leedu ja Läti elanike ja seal seaduslikult viibivate COVID-19 haiguse tunnustuseta inimeste jaoks vaba liikumine kolme Balti riigi vahel. Sellest ajast lõpeb Eesti ja Läti piiril ajutiselt taastatud piirikontroll ja riigipiiri valvamine ning ka Leedust ja Lätist Eestisse saabujad ei pea enam viibima 14 päeva kodus, v.a. väljastpoolt Balti riike saabunud.

Täna valitsuse heakskiidu saanud kolme riigi välisministrite vahel sõlmitava vastastikuse mõistmise memorandum sätestab üldise raamistiku kolmepoolseks COVID-19 kriisist tulenevate liikumispiirangute tühistamiseks ning omavaheliseks koostööks.

Kolme Balti riigi piiriületust puudutavate piirangute leevendamise koostöö algatas peaminister Jüri Ratas koos oma Läti ja Leedu ametikaaslase Krišjānis Kariņši ja Saulius Skvernelisega 22. aprilli videokohtumisel. 6. mail otsustasid kolme riigi peaministrid avada omavahelised piirid alates 15. maist. Valitsuse kabinetinõupidamisel toetati ettepanekut lõpetada 15. maist piirangud Eesti, Leedu ja Läti vahel liikumiseks tingimustel, et kolmandatest riikidest Eestisse, Leetu või Lätti saabuvad inimesed jäävad 14-päevasesse isolatsiooni ning Eesti, Leedu ja Läti politseiametid korraldavad selle tagamiseks vajaliku teabevahetuse.

Head Uudised GoodNews