1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. KOOSTÖÖ VÄÄRTUS I Väliskomisjon arutas Soome kolleegidega arenguid
KOOSTÖÖ VÄÄRTUS I Väliskomisjon arutas Soome kolleegidega arenguid

KOOSTÖÖ VÄÄRTUS I Väliskomisjon arutas Soome kolleegidega arenguid

Riigikogu väliskomisjoni liikmed arutlesid tänasel videokohtumisel Soome Eduskunta väliskomisjoniga viimaste piirkondlike ja regionaalsete arengute ning COVID-19 pandeemia teemadel.

Komisjoni esimees Enn Eesmaa rõhutas kahe komisjoni omavahelise koostöö väärtust. „Iga-aastased Eesti ja Soome parlamentide väliskomisjonide kohtumised on kujunenud tervitatavaks traditsiooniks ning oluliseks viisiks arendada riikide vahelist parlamentaarset koostööd,“ rääkis ta.

Eesmaa tutvustas Soome kolleegidele viimaseid poliitilisi arenguid Eestis, sealhulgas 2021. aasta riigieelarve vastuvõtmist ning pikaajalisi strateegilisi dokumente „Eesti 2035“ ja „Eesti välispoliitika arengukava 2030“. Samuti tõstis ta esile Eesti kandideerimist Arktika Nõukogu vaatlejaliikmeks ning andis ülevaate Riigikogu ja väliskomisjoni töökorraldusest pandeemia kontekstis.

Komisjoni aseesimees Marko Mihkelson andis ülevaate uuest Eesti välispoliitika arengukavast. Kesksete valdkondadena tõi ta esile julgeolekupoliitikat, rahvusvahelisi suhteid, välismajandust ja kaubanduspoliitikat, võõrsil elava eestlaskonna kaasamist ning tugevat välisteenistust. Mihkelson märkis, et viimase 30 aasta jooksul on Eesti välispoliitika kujundamine tuginenud tugevale konsensusele, millest lähtuti ka uut välispoliitika arengukava koostades.

Aseesimehe sõnul tuleb vaatamata pandeemiale ning sellest tulenevatele piirangutele säilitada jätkuvalt tugev ja püsiv koostöö kahe riigi parlamentide vahel. Olulise koostöövõimalusena rõhutas Mihkelson ka Eesti kandideerimist Arktika Nõukogu vaatlejaliikmeks.

Riigikogu väliskomisjoni liikmetest osalesid kohtumisel veel Maria Jufereva-Skuratovski, Raivo Tamm, Imre Sooäär, Keit Pentus-Rosimannus, Raimond Kaljulaid ning Mihhail Lotman.

Head Uudised GoodNews