1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kopli Nikolai kirikus toimub piiskopmärter Platonile pühendatud kontsert
Kopli Nikolai kirikus toimub piiskopmärter Platonile pühendatud kontsert

Kopli Nikolai kirikus toimub piiskopmärter Platonile pühendatud kontsert

15. septembril Koplis asuvas Nikolai kirikus (Treiali, 6) algusega kell 18.00 leiab aset unikaalne kontsert, kus õigeusu muusika kõlab pühakojas esmakordselt tšello ja meeskoori esituses. Esinevad Allar Kaasik (tšello) ja meeskoor Logos Lätist. Dirigendid Ioanne Shenrok ja Rihards Rudzītis. Kavas Galina Grigorjeva, Arvo Pärdi, Kuldar Sinki, Johannes Bleive ja teiste heliloojate teosed.

Õigeusu kiriku traditsiooni kohaselt kasutatakse jumalateenistusel vaid inimhäält ja instrumentaalse muusika kontserdid toimuvad sealsetes pühakodades haruharva. Seekordse erandi põhjuseks on asjaolu, et Kopli Nikolai kirikus toimuv kontsert on pühendatud piiskopmärter Platonile, kelle piiskopiks pühitsemine toimus 100 aastat tagasi.

Piiskop Platon (kodanikunimega Paul Kulbusch) oli esimene iseseisev Eesti õigeusu kiriku juht ja ühtlasi esimene pühakuks kuulutatud eestlane. Bolševikud tapsid piiskop Platoni ja tema kaasvaimulikud Tartus Krediitkassa keldris 14. jaanuaril 1919. a.

Muusikasündmus toimub rahvusvahelise muusikafestivali MUSICA HYMNIS raames, mille kontserdid toimuvad Eestis, Lätis ja Venemaal.

Kontserdil kõlab Galina Grigorjeva ja Arvo Pärdi teoste kõrval ka mitte nii tuntud heliloojate muusika. Näiteks koos piiskop Platoniga hukatud ülempreestri Mihkel Bleive poja Johannes Bleive rikkalik looming, mis tänaseks on suures osas unustatud. Samuti toimub kontserdil just täna oma 70. sünnipäeva tähistava Venemaa helilooja Viktor Jekimovski poolt spetsiaalselt Allar Kaasikule kirjutatud teose esiettekanne.

Kontsert on tasuta.

Head Uudised GoodNews