1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Kristiine Citys avatakse uudne rändaed
Kristiine Citys avatakse uudne rändaed

Kristiine Citys avatakse uudne rändaed

Kristiine linnaosas on homsest juba kolm kogukonnaaeda. Hiljutisima – Kristiine City kogukonnaaia avaüritus – toimubki homme, 4. juunil algusega kell 11.00 Sõjakooli tänava ja Sammu tänava nurgal, millest tõotab tulla vahva koosviibimine värskes õhus kuhu kõik huvitatud on uudistama oodatud. Külla tulevad Tondi Ratsaspordiklubi ponid, küpsetisi pakub Bekker Pagariäri ning mekkida saab naturaalseid Fentimans’i limonaade. Toimub ka aianduse teemaline õpituba, millesarnaseid on suveks planeeritud teisigi.

„Tallinna linn on jaganud juba mõnda aega toetusi kogukonnaaedade loomiseks. Kristiine linnaosas on juba kolm kogukonnaaeda, ning minu soov oleks, et igas Kristiine hoovis oleks oma kogukonnaaed.  Terves pealinnas on hetkel 30 kogukonnaaeda ning 10 eraharidusasutuste õppeaeda. Alles hiljuti istutasime talgute käigus elanikega koos nii Tondi kui ka Lilleküla asumitesse lilli, samuti arendame oma parke edasi, korraldame põnevaid loenguid ja hoiame rohelust. Eelmisest aastast on üks tuntumaid kogukonnaaedasid Otto Krameri õunapuuaed. Seda suurem rõõm on näha, et elanikud on selles suunas otsimas üha aktiivsemaid võimalusi ühistegevusteks,“ selgitas Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe, kes usub kogukonnaaedade populaarsuse kasvu tulevikus.

„Hea, et me saime toetust Tallinna linnalt, see aitas kindlasti kogukonnaaia ideed ellu viia. Ülejäänud osa investeeringust panustame oma eelarvest,“ tutvustas Silvia Lill, Pro Kapital Eesti ASi turundusspetsialist idee sündi ning lisas, et kogukonnaaia idee algatas Pro Kapital mõttega, et kogukonna esimese ühisprojektina aitab Kristiine City Rändaed piirkonna elanikel omavahel rohkem tuttavaks saada ja inspireerib tulevikus üha uutele ühistele ettevõtmistele. „Alustuseks võtsime ühendust Liis Serkiga, kes on Põhjala tehase taaselustaja Koplis ning on ka teiste kogukonnaaedade rajamist ja loomist eest vedanud,“ tutvustab Lill idee sündi. „Tallinna linna toetuse abil sirgubki ideest tore aed, mis on ka lastele vahva võimalus kasvõi iga päev viljade kasvamist uudistama tulla,“ tutvustas Lill ning lisas, et Kristiine City Rändaed peatub esimesel aastal Sammu ja Sõjakooli tänavanurga rohealal, kuid järgnevatel aastatel võib aia asukoht Kristiine Citys põnevuse lisamise eesmärgil muutuda. Spetsialist kinnitab suuri plaane – tulevikus on kvartalisse plaanitud lisaks äripindadele veel 830 uut kodu, mistõttu kogukonnaaed on lisanduvaid uuselanikke arvestades vägagi oodatud naaber.

Taotlusi linnaianduse toetuste saamiseks sai esitada jaanuaris. Toetuse piirsummad ühe taotluse kohta on uue linnaaia rajamise puhul 5000 eurot ja olemasoleva linnaaia puhul 3000 eurot. Taotlusi menetleb aastast 2020 Tallinna Keskkonna – ja Kommunaalamet, eesmärgiga toetada linnaaianduse valdkonna mittetulundustegevust (milleks on kogukonna-aedade rajamine, arendamine ning erakoolide ja – lasteaedade õppeaedade toetamine). Toetust saab kasutada nii vajalike materjalide, vahendite, tööriistade ja inventari soetamiseks kui ka töötubade, talgute ja muude toetavate sündmuste läbiviimiseks.

Kogukonnaaia eestvedaja Maarja Yano usub linnaaianduse populaarsuse kasvu

„Pro Kapitalil tuligi idee, et arendada võiks ka kogukonnatunnet lisaks siinsele kinnisvarale. Sedasi sündiski mõte kogukonnaaiast. Mind kutsuti seda ideed vedama. Me paigaldame 15 erilist kasti, ja 21 eri seltskonda jaotuvad nende taimelavade eest hoolitsema. Ühte kasti paneme tee- ja maitsetaimi. Igal kastil saab olema oma haldaja. Läbi suve tuleb mitu õpituba, kuhu on kutsutud kõik. Esimene üritus ongi avapidu, kui istutame ka esimesed taimed. Kohale tuleb juhendaja Tamme Talust, kes toob Pro Kapitali tellimusel istikuid, mis on osalejatele tasuta,“ kiidab Maarja Yano, Kristiine City Rändaia projekti juhtiv kogukonnaliige selle teostumist.

„Istutada saab siis bataati, murulauku, maasikat, muguljäneskapsast, koonijuurt – mis õitseb nagu päevalill, ning mille juured on söödavad värskelt,- mündisorte, harilikku punet, melissi ja paljut muud. Meie kogukonnas on maheviljade kasvatusega tegelevaid inimesi, on ka neid, kes õpivad aiandust,“ rõõmustab Yano huvitatute suure hulga üle. 9. juunil kell 18 toimub kogukonnajuhi sõnul järjekordne õpituba, ning jutuks tulevad rõdutaimed. Augustis korraldatakse Yano sõnul põnev taimemaskide õpituba lastele, mida juhib teatrikunstnik Kristel Maamägi. „Tundub, et sellest saab olema suur ja lahe algus veelgi suuremale asjale,“ on naine optimistlik.

Head Uudised GoodNews