1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Kristiines puhastatakse kevadel lindude pesakaste
Kristiines puhastatakse kevadel lindude pesakaste

Kristiines puhastatakse kevadel lindude pesakaste

Laupäeval on kõik oodatud algusega kell 12.00 Löwenruh´ parki, kus toimub avatud talgupäev pargi puudele paigaldatud linnupesakastide puhastamiseks. Kõik tööks vajalik on kohapeal olemas. Eelregistreeritud tulijatele pakutakse talgusuppi.

Euroopa roheliseks pealinnaks olemise aastal korraldatakse Tallinnas mitmel pool erinevaid elurikkuse tagamise talguid. Kristiine linnaosas on fookuses lindude pesakastide hooldamine. Seda nii avalikel haljasaladel kui ka haridusasutuste hoovides.

Lindude pesakasti paigaldus
Lindude pesakasti paigaldus. Foto: Tallinna LV

„Euroopa rohelise pealinna aasta üheks põhiteemaks on elurikkuse hoidmine. Soovime linnakeskkonnas tõsta looduslikkuse esikohale, et arvestaksime oma tegemistes meid ümbritseva loodusega ning linnakeskkonnas teha kõik selleks, et liigid ei hääbuks ja rohelus meie ümber pigem kasvaks kui kahaneks. Miks just linnud? Kristiine linnaosa on teada oma linnunimeliste tänavate poolest, mida on kokku üle poolesaja. Haraka, Tihase, Vindi ja isegi Linnupesa lasteaed asuvad Kristiines. Parkides ja teistel avalikel haljasaladel ning haridusasutuste hoovides on kokku üle saja pesakasti, mis kõik talgute raames lindude pesitsusaja eel puhtaks tehakse,“ selgitas Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe talgute tagamaid.

Lindude pesakaste tuleb hooldada igal aastal.

„Aga me loodame, et selle ürituse raames ei hoolda me ära mitte ainult linnaosa parkide ja avalike haljasalade lindude pesakastid, vaid inimesed saavad innustust teha korda oma koduaedades ja hoovides kasvavatele puudele paigaldatud pesakastid. Veelgi enam, et kui ei olegi midagi hooldada, siis siit saab tõuke, pesakastide ehitamiseks ja paigaldamiseks,“ lisas Riibe.

Lindude pesakaste tuleb hooldada igal aastal. Seal võib olla mitmesuguseid jääke, mis tuleks eemaldada. Vastasel juhul on oht parasiitide levikuks. Külm talv küll desinfitseerib pesakasti, kuid soojemapoolsemal talvel ei pruugi parasiidid hävineda. Sellisel juhul on puhastamine eriti oluline. Pesakastide avamisel tuleks vaadata ka seda, kas pesa on olnud üldse asustatud. Kui paar-kolm aastat järjest ei ole linnud pesakasti kasutanud, siis võiks selle ümber tõsta, sest ilmselt ei ole asukoht lindude jaoks sobiv.

  • Lisainfot ja registreerida saab SIIT!
Head Uudised GoodNews