1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kristjan Raua nimelise aastapreemia üks laureaatidest on Juta Kivimäe
Kristjan Raua nimelise aastapreemia üks laureaatidest on Juta Kivimäe

Kristjan Raua nimelise aastapreemia üks laureaatidest on Juta Kivimäe

Foto: Maria Tromp

Esmaspäeval anti Tallinna Raekojas pidulikult üle Kristjan Raua nimeline aastapreemia Eesti Kunstimuuseumi skulptuurikogu juhataja ja Vabaduse galerii galeristile Juta Kivimäele. 

2013. aasta Kristjan Raua aastapreemia nominentideks esitatud 28 üksikkandidaadist ja autorite kollektiivist pääsesid võistlema 25, hääli kogusid neist 20. Pidulikul tseremoonial anti neljale laureaadile – Juta Kivimäele, Rait Präätsile, Tõnis Saadojale ja Evi Tihemetsale – üle võrdväärsed rahalised preemiad ja Enn Johannese kujundatud medalid.

„Juta Kivimäe on vaikselt toimetades kogu eesti sõjajärgse skulptuuri uurimise ja propageerimise oma hõlma alla võtnud ja seda väärika lugupidamisega teinud,” ütles Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme. „Tänan ja õnnitlen Jutat kogu Eesti Kunstimuuseumi nimel Kristjan Raua preemia puhul ning soovin jõudu edaspidiseks, sest palju tegemisi on veel ees!”

Kristjan Raua nimeline aastapreemia on vanim kunstipreemia Eestis, mida tänavu jagatakse 41. korda. Preemiat annavad ühiselt välja Eesti Kunstnike Liit ja Tallinna Linnavalitsus.

Kristjan Raua aastapreemia ja sellega kaasnev Enn Johannese kujundatud medal omistatakse eelmise aasta jooksul valminud või esmakordselt avalikustatud kunstisündmuse eest kunstnikule, kunstiteadlasele või loomingulisele rühmale. Erandina võidakse preemia määrata varem valminud tööde või elutöö eest. Välja antakse neli võrdväärset preemiat.

Vastandudes omaaegsetele akadeemilistele klišeedele, lõi Kristjan Raud (1865–1943) aluse rahvuslikule omamütoloogiale kunstis. Aastatega on preemiast saanud kvaliteedimärk. Kristjan Raua nimelise aastapreemia laureaatide hulgas on eesti kunstnike ja kunstiteadlaste paremik, kelle looming on pälvinud kunstimaailma tunnustuse.

Ka eelnevatel aastatel on Kristjan Raua nimelise aastapreemia pälvinute seas olnud mitmeid Eesti Kunstimuuseumiga seotud  inimesi:Eha Komissarov, Mai Levin, Marika Valk, Sirje Helme, Ülle Kruus, Kersti Koll jt.

Head Uudised GoodNews