1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KÜ ümarlaud toimus energiatõhusas elamus
KÜ ümarlaud toimus energiatõhusas elamus

KÜ ümarlaud toimus energiatõhusas elamus

Mustamäe linnaosa jätkab traditsiooni ja kolmapäeval, 23. septembril alustati oma piirkonna korteriühistute ümarlaua uut hooaega. September on Tallinnas keskkonnasõbraliku liikumise kuu ja seetõttu kutsuti huvilised Mustamäe ühte energiatõhusamasse elamusse Akadeemia tee 5a.

Keskkonnasõbraliku kuuga soovitakse suurendada linlaste teadlikkust süsihappegaasi emissiooni vabast liikumisest ja säästlikust eluviisist. Sellest innustust saades külastati seekord just energiatõhusat elamut. Huvilisi kogunes nii palju, et tuli moodustada kaks 15- liikmelist gruppi. Tallinna Tehnikaülikooli liginullenergia hoonete uurimisrühma ekspert Peep Pihelo tegi kummalegi grupile hoones tunniajalise ringkäigu, rääkis teooriast ja praktikast ning vastas küsimustele. Huvi oli tõesti suur, esitati rohkesti küsimusi ning tehti ettepanekuid. Avaldati soovi, et kütte ja ventilatsiooni teemal tuleks ümarlaual veel kord kohtuda.

1986. aastal valminud Akadeemia tee 5a hoone oli tüüpne paneelmaja, mida leiab Mustamäelt, Õismäelt ning Lasnamäelt. Tallinna Tehnikaülikooli liginullenergiahooneks renoveeritud ühiselamuna avati hoone kaks aastat tagasi.

„Teadlaste ja ehitussektori tihedas koostöös liginullenergiahoone tasemeni rekonstrueeritud hoones on ümberehitamisel rakendatud lahendus ainulaadne nii Baltikumis kui Põhjamaades ja hoones kasutatud tehnilisest lahendusest võib saada teenäitaja kõigi olemasolevate hoonete rekonstrueerimisel,“ tunneb Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats heameelt, et esimene selline maja on valminud just Mustamäel.

Akadeemia tee 5a ühiselamus saab näha, milleks moodne ehitustehnoloogia ja -teadus võimelised on. Lisaks eeskujulikule energiatõhususele on majas ka väga hea sisekliima.

Eestis ootab renoveerimist kokku ligi 13 000 korterelamut ning oskustööjõu ebapiisavus ja kõrge maksumus on renoveerimise pudelikaelaks, mille TTÜ teadlaste välja töötatud tehnoloogiaga saab lahendada.

Head Uudised GoodNews