1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Kuidas käituda pealinnas prügiga, kui konteinerisse enam ei mahu?
Kuidas käituda pealinnas prügiga, kui konteinerisse enam ei mahu?

Kuidas käituda pealinnas prügiga, kui konteinerisse enam ei mahu?

1005156_18613642Munitsipaalpolitsei Ameti poole on pöördunud nii jäätmekäitlejad (prügivedajad) kui ka korteriühistud küsimusega, kuidas käituda prügikonteinerite juurde ladustatud suuremõõtmeliste jäätmetega ning olukorras, kus mahuti on ületäitunud.

Tallinna jäätmehoolduseeskiri ütleb, et jäätmeid ei ole lubatud jätta mahuti lähedusse va suurjäätmed ja erandkorras segaolmejäätmed pakendatult. Seda juhul kui mahuti on ületäitunud. Ületäitunud mahuti tühjendamiseks on jäätmevaldaja kohustatud tellima selle tühjendamise. Tallinna jäätmehoolduseeskiri sätestab, et sel puhul tuleb garanteerida nende äravedu seitsme kalendripäeva jooksul.

Jäätmete äravedaja on aga omalt poolt kohustatud mahuti tühjendama ja selle lähedusse paigutatud suurjäätmed ära vedama hiljemalt kolme ööpäeva jooksul talle esitatud tellimuse hetkest. Seega peab korteriühistu või eraisik esitama äravedajale tellimuse hiljemalt 4 päeva pärast suurjäätmete mahutite kõrvale paigutamist.

Suurjäätmed Tallinna jäätmehoolduseeskirja mõistes on: mööbliesemed, vaibad, madratsid, kardinapuud, aknaraamid, kraanikausid, jõulukuused jm taolised jäätmed, mida kaalu või mahu tõttu ei ole võimalik mahutisse paigutada.

Suurjäätmetena ei käsitata ehitusjäätmeid ja suuremõõtmelisi probleemtooteid, nagu autoromud või nende osad, autorehvid, elektri- ning elektroonikaseadmed või nende jäätmed. Näitena olgu nimetatud pesumasinad, telerid, külmkapid, elektripliidid ja muud olme- või majapidamisseadmed.

Lisaks korrakaitseseadusele kehtivad ka muud seadused ja määrused, mille nõudeid tuleb hoolikalt järgida.

Seega linnaruumi kaunima ning puhtama ilme säilitamise eesmärgil on oluline tellida suurjäätmete ning prügimahutitesse mitte mahtuva pakendatud olmejäätmete likvideerimiseks eraldi äravedu.

Tallinna jäätmehoolduseeskiri on leitav SIIT!

 

Head Uudised GoodNews