1. Avaleht
  2. Kunst
  3. KÜLASTA NÄITUST! Tallinna Linnavolikogus avati näitus “Angervaks vaikelus”
KÜLASTA NÄITUST! Tallinna Linnavolikogus avati näitus “Angervaks vaikelus”

KÜLASTA NÄITUST! Tallinna Linnavolikogus avati näitus “Angervaks vaikelus”

Angervaks vaikelus
Eile keskpäeval avati Tallinna Linnavolikogu kolmanda korruse aatriumis Anne Daniela Rodgersi näitus “Angervaks vaikelus”. Näitus on külastajatele tasuta ning jääb avatuks 4. detsembrini.

“Minu salaarmastus natüürmortide, eriti lillemaali vastu tärkas juba 2001. aastal, mil tundsin, et soovin tasakaalustada kaasaegses kunstis käsitletavaid raskepäraseid teemasid millegi lihtsa ja helge maalimisega. Üsna pea aga hakkasid ka minu lillemaalid muutuma tähenduslikemaks, sümbolistlikumaks. Täheldasin, et ka taimi või lilli maalides saan väljendada kaleidoskoopilisel hulgal tundmusi ja mõtteid, mis sõnades või teistes žanrites väljendatult kaotasid osa oma fluidumist. Nii hakkasin „läbi lillede” rääkima üksildusest, arglikkusest, unustusest aga ka elujõulisest enesekindlusest ja varjamatust rõõmust,” rääkis Rodgers oma loomingust, “minu natüürmortidel seisavad kõrvuti ilu ja ilutus, sünd ja hääbumine, õnn ja ebaõnnestumine. Ma olen hakanud nimetama oma praegust žanri kontseptuaalseks lillemaaliks. Mulle kui skulptorile on tähtis tabada oma maalides kolmemõõtmelisus ja ruum ning mulle meeldib kujutleda, et pildiraamide vahel ongi teine maailm, kus paistab päike või sajab vihma, puhub tuul ja liiguvad putukad, sahisevad lehed, seal on aeg ja on elu kõigega, mis sellega kaasas käib.”

“Käesoleval näitusel on minu modelliks angervaks, kes oma magusa lõhna ja tohutu elujõuga hakkas mind paeluma mõned aastad tagasi, jälle üks taim kelle kaudu on võimalik nii palju väljendada,” rõhutas näituse autor Anne Daniela Rodgers, “tänan väga Rasa Cecilija Unti, Eesti Leedulaste Ühenduse esinaist, tänu kelle pidevale toetusele ning oma ema poolt leedu verele on mul võimalik siin oma maale eksponeerida.”

Anne Daniela Rodgers (s. 1975) armastas luua juba varasest lapsepõlvest alates, kunstiõpingud Tallinna 55. keskkooli (nüüd Tallinna Järveotsa keskkool) kunstikallakuga klassis ja Tallinna 24. keskkooli (nüüd Tallinna Kopli Kunstikeskkool) restaureerimisklassis ning osalemine Kalju Reiteli skulptuuriringis oli loomulik asjade areng. Peale keskkooli lõpetamist jätkas ta õpinguid Eesti Kunstiakadeemias skulptuuri erialal, misjärel peale mõneaastast pausi õppis aasta EKA magistriõppes Jaan Toomiku loodud interdistsiplinaarse kunsti kateedris. On osalenud mitmetel grupinäitustel Eestis ja välisriikides alates 1995.-st aastast, teinud tandemnäitusi koos Laurentsiuse ja Paul Rodgersiga ning 3 isiknäitust. Ta on ennast väljendanud installatsioonide, video ja skulptuuride kaudu, viimasel ajal on aga keskendunud klassikalisele maalile, mis on alati olnud oluline osa tema loomingulises töös. Tema teoseid on Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi ja Turu Kunstimuuseumi kogudes ning erakogudes Eestis, Soomes, Saksamaal, Inglismaal ja Ameerika Ühendriikides.

Head Uudised GoodNews