1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Külmalinnas Jõgeval peetakse laupäeval talvetralli
Külmalinnas Jõgeval peetakse laupäeval talvetralli

Külmalinnas Jõgeval peetakse laupäeval talvetralli

9. jaanuaril leiab Jõgeval aset külmalinna talvetrall. Kavas on traditsiooniline jääpurikate sulatamine ja kasvatamine.

Jõgevale kui Eesti külmarekordi hoidjale pühendatud sündmusi on Jõgeval korraldatud juba 2008. aastast ning ikka on nende kavas olnud jääpurikavõistlus. Sooja ilma tõttu on tulnud enamasti võistelda sügavkülmikus valmistatud kunstpurikate sulatamises. Sel aastal on ilmaennustuse järgi otsustades võimalik nii purikaid sulatada kui ka kasvatada.

Tegevused algavad kell 14.30 Jõgeva kultuurikeskuse pargis. Tantsurõõmu pakuvad ning soojendavad rahva üles Tuvi ja Rebane ehk Monika Tuvi ja Rainer Rebane, muusika eest hoolitseb Kristjan & Co, kelle esituses kõlavad kaunid talvelaulud. Lastele on kavas talvised võistlused. Ringi tuiskab hobusaan ning erinevate koduloomadega saab tutvust teha miniloomaaias. Kindlasti saab maitsta lõkkes küpsetatud kartulit „Jõgeva kollane“ ning külma peletada kuuma teega. Talvetrall kulmineerub tuleetendusega trupilt Flaamos, kes süütavad kuuselõkke. Kuuski, mis jõgevlaste kodusid jõuluajal kaunistasid, võib juba nüüd kultuurikeskuse taha parki viia.

Jõgeva linn kannab külmalinna tiitlit põhjusega: 1940. aasta 17. jaanuaril registreeriti Jõgeva ilmajaamas Eesti külmarekord -43,5 °C, mis on püsinud praeguseni. Ühtlasi tähistatakse külmalinnas jaanuari keskpaiku talvetralliga eelolevat taliharjapäeva, mil talve selgroog murdub ning aeg hakkab vaikselt kevade suunas liikuma.

Head Uudised GoodNews