1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuurikatel läheb käima!
Kultuurikatel läheb käima!

Kultuurikatel läheb käima!

Kultuurikatel Foto: Renee Altrov
Kultuurikatel
Foto: Renee Altrov

Kalamaja ja kesklinna piiril asuv Kultuurikatel pakub inspireerivat ruumi nii loometegevuse edendamiseks kui sündmuste korraldamiseks!

18. veebruaril käivitatakse Kultuurikatel. Esmalt täidetakse tegevustega Kultuurikatla ilmekaim ruum – Katelde saal, MakerLab ning Helistuudio. 2015. aasta sügisest on loometegevuseks avatud kogu maja.

Esimeses etapis avatakse ligikaudu 700 m2 suurune Katelde saal. Saali erilisust ja endise elektrijaama tööstuslikku iseloomu rõhutavad ruumi keskel asuvad hiidkatlad, mis on restaureeritud ning säilitatud oma ehedal kujul. Ruumi ainulaadne atmosfäär ning kõrgus loovad suurepärased tingimused nii kontsertide, festivalide, etenduste, näituste, seminaride kui galaõhtute läbiviimiseks.

Kultuurikatla Katelde saal Foto: Tõnu Tunnel
Kultuurikatla Katelde saal
Foto: Tõnu Tunnel

Avatakse ka Koridorklubi ehk keldrikorruse saal sündmuste korraldamiseks ning loomelaborid MakerLab ja Helistuudio. Seni ajutisel pinnal tegutsenud MakerLab kolitakse Heina tänava ruumidest Kultuurikatlasse, et seal tegevustega aktiivselt jätkata. MakerLab on universaalne töötuba, mille uksed on avatud  meisterdajatele ja loovisikutele, kes soovivad luua prototüüpe või toota väikeseeria tooteid,Helistuudio aga töötuba helide salvestamiseks ja töötlemiseks.

1913. aastal alustas tänase Kultuurikatla kohal tööd Tallinna Linna Elektrijaam, mis tootis linnale elektrit ligikaudu 66 aastat.  2007. aastal otsustati endise elektrijaama katlamaja kompleks, tänane Kultuurikatel, võtta kultuurimälestisena kaitse alla. 2009. aastal kuulutas Tallinna Kultuuriväärtuste Amet välja Kultuurikatla arhitektuurse ideekonkursi ning 2010. aastal alustati Kultuurikatla rekonstrueerimisega.

SA Tallinna Kultuurikatel juhatuse liige Väino Sarnet: “Tallinna Elektrijaama hoone  rekonstrueerimine loomemajanduse sisuga Kultuurikatlaks on olnud ambitsioonikas ettevõtmine, mille käigus on päästetud tööstusajaloole oluline ehitis ning loodud koht uue majanduse arendamiseks. Tööstusajalugu ja loomeinimesed on kindlasti tänulikud Tallinna linnale ja EASile, et see võimalikuks on saanud.”

Kultuurikatel käivitatakse 18. veebruaril kell 14.00 (osavõtt kutsetega). Kõik huvilised on kutsutud sündmust tähistama sama päeva õhtul kell 20.00. Sündmus on kõigile tasuta ning muusikalist elamust pakub Eesti pop-rock ansambel Daniel Levi.

Kultuurikatel asub Kalamajas, Põhja pst 27a, Linnahalli kõrval. Sissepääs Katlasse peauksest, Statoili poolsest küljest. Auto parkimine Linnahalli tasulises parklas, tsoonis T5.

Kultuurikatla hoone rekonstrueeritakse Tallinna linna ja EASi toel.

Head Uudised GoodNews