1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuriministeerium kuulutas välja konkursi “Kultuurisõber 2021“
Kultuuriministeerium kuulutas välja konkursi “Kultuurisõber 2021“

Kultuuriministeerium kuulutas välja konkursi “Kultuurisõber 2021“

Kultuuriminister Tiit Terik kuulutas välja „Kultuurisõbra“ konkursi, et uuel aastal sõbrapäeva ajal tunnustada 2021. aasta jooksul kultuuri toetanud ettevõtteid ja metseene. Esmakordselt annab ministeerium välja kultuurikorraldajatele mõeldud preemia. 

„Riiklikud toetused organisatsioonidele ja vabakutselistele loovisikutele on olnud olulise tähtsusega, et kriisi negatiivseid mõjusid meie sektorile pehmendada. Kultuurielu on püütud hoida avatuna nii palju kui võimalik ja suures osas on see õnnestunud. Erakapitali panus ja pikaajalised koostöösuhted on osutunud üha olulisemaks ja riik tunnustab seda,“ rääkis kultuuriminister Tiit Terik. „Kriisis on oluline esile tõsta ka kultuurikorraldajaid, kes on sektorile pakkunud tööd ning publikule elamusi ja emotsioone. Me oleme suutnud reageerida keerulise ajaga kaasa tulnud vajadustele. Sellepärast täname ja tunnustame edaspidi ka kultuurikorraldajaid.“   

Kandidaate võivad esitada kõik kultuurivaldkonnaga kokku puutuvad organisatsioonid. Iga kultuurikorraldaja saab teha ühe ettepaneku. Kandidaatide hulgast valib ministeeriumis kogunev komisjon välja eri valdkondade kultuurisõbrad ja peapreemia ehk aasta kultuurisõbra laureaadi. Kultuurikorraldaja tänamiseks otsustab komisjon nii esitatud ettepanekute abil kui ka kultuuriväljal toimuvale tagasi vaadates aasta kultuurikorraldaja sümboolse rahalise preemia saaja. Valikukomisjoni kuulub lisaks ministeeriumi töötajatele ka varasemaid preemia laureaate ja valdkonna eksperte. Võitjad avaldatakse galal „Kultuurisõber 2021“, mis toimub tavakohaselt sõbrapäeva ajal, tuleva aasta veebruaris.  

Kultuuri toetanud ettevõtjad ja eratoetajad ehk kultuurisõbrad selgitatakse välja 11. korda. Aastate jooksul on tunnustust pälvinud nii suuremad kui ka väiksemad ettevõtjad, nende seas rahvusvahelised suurettevõtted ja üleilmselt tuntud kaubamärkide esindajad Eestis. Samuti on kultuurikorraldajad iga-aastaselt esile tõstnud metseene. Möödunud korral, 2020. aasta eest said peapreemia ehk aasta kultuurisõbra tiitli Premia Tallinna Külmhoone, Inchcape Motors Estonia ja metseen Heldur Meerits.

Kandidaadiks ei saa olla Kultuuriministeerium või selle valitsemisala asutus, nende töötajad või nende korraldatud projektid. Arvesse ei lähe ka teised riigiasutused, riigi enda ellu kutsutud organisatsioonid või organisatsioonid, kelle põhitegevus on toetuste jagamine. 

Kandidaadi esitamiseks tuleb täita Kultuuriministeeriumi kodulehel elektrooniline ankeet. Kandidaatide esitamine on avatud 14. jaanuarini 2022.   

Head Uudised GoodNews