1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuriministeerium toetab kultuuripärandi projekte 31 910 euroga
Kultuuriministeerium toetab kultuuripärandi projekte 31 910 euroga

Kultuuriministeerium toetab kultuuripärandi projekte 31 910 euroga

Kultuuriminister Rein Lang kinnitas programmi „Kultuuripärandi hoidmine ja arendamine“ toetuse saajad, mille raames rahastatakse esimesest taotlusvoorust kokku kaheksat projekti kogusummas 31 910 eurot.

Komisjon otsustas toetada MTÜ Säästva Renoveerimise Infokeskus rahvusvahelist koostööprojekti Co2olBricks 10 000 euroga. Projekti raames viiakse läbi ajalooliste hoonete  energiatõhususe uuringud ja koostatakse nende põhjal õppe- ja juhendmaterjalid, millest oleks kasu nii mälestiste omanikele, muinsuskaitsjatele, arhitektidele kui inseneridele. Muinsuskaitsealuste hoonete energiatõhususe tõstmiseks sobilike lahenduste leidmine ja tehnoloogiate ning materjalide testimine on üks pärandikaitse valdkonna olulisemaid suundi.

Ennistuskoda Kanut saab programmist 6250 eurot rahvusvahelise seminari „Future for Religious Heritage“ („Religioosse  kultuuripärandi tulevik“) läbiviimiseks, mis pakub võimaluse vahetada kogemusi riikide ja spetsialistidega, kel on pikaajaline kogemus koguduseta jäänud pühakodadele uute kasutusviiside leidmisel.

Säästva Renoveerimise Infokeskuse Paide Ühendust otsustas komisjon toetada 3500 euroga, mille eest viiakse läbi arhitektuuripärandi kaitse ja säästva renoveerimise teemaline õppeprogramm. Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu Ühendus saab aga 3200 eurot avatud töökoja ülalpidamiseks ning hoonete omanike seas konsultatsioonide läbiviimiseks.

MTÜ Eesti Instituut saab 3000 euro ulatuses toetust ingliskeelse trükise „Estonian Heritage“ („Eesti kultuuripärand“) koostamiseks.

MTÜ Eesti Arhitektuurikeskusele eraldatakse Tallinna Arhitektuuribiennaali raames 20. sajandi arhitektuuripärandit interpreteeriva näituse läbiviimiseks 2500 eurot.

Hiiumaa Militaarajalooseltsi toetatakse 1960 euroga Hiiumaa mälestusmärkide, -kivide ja -tahvlite koondandmebaasi koostamiseks. Eesti Vabaõhumuuseum saab programmist 1500 euro ulatuses toetust Läänemeremaade muuseumide võrgustiku konverentsi korraldamiseks.

Programmi „Kultuuripärandi hoidmine ja arendamine“ eesmärk on toetada võimalikult suure kasusaajate arvuga või üle-eestilise mõjuga mittetulunduslikke projekte, mis on suunatud laiemalt muinsuskaitse valdkonna arendamisele või tutvustamisele. Samuti toetatakse programmist siseriiklikke ja rahvusvahelisi muinsuskaitsealaseid koostööprojekte.

Head Uudised GoodNews