1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KUMMARDUS MAESTRO MÄLESTUSELE! Eri Klasi Helsingi kodumajal avatakse mälestusplaat
KUMMARDUS MAESTRO MÄLESTUSELE! Eri Klasi Helsingi kodumajal avatakse mälestusplaat

KUMMARDUS MAESTRO MÄLESTUSELE! Eri Klasi Helsingi kodumajal avatakse mälestusplaat

9. juunil kell 14.00 avatakse Helsingis mälestustahvel majal Aurorankatu 5A, kus asus aastatel 1993-2016 dirigent Eri Klasi Soome kodu. Avamisele järgneb kell 16.00 Eesti Soome Suursaatkonna vastuvõtt ja Tallinna Kammerorkestri kontsert.

Dirigendi lese Ariel Klasi sõnul oli Helsingi kodu Erile oluline paik, kus puhata peale pikki ning loomingulisi kontsertreise, mis viisid maestro kõigile maailma kontinentidele. „Siin kohtus Eri oma soome kolleegide ja sõpradega ning neid oli palju, sest Erit tunti seltsiva inimesena, kellele meeldis suhelda. Tallinnas Gonsiori tänava kodumajale paigaldati mälestusplaat veel Eri eluajal ning kõrvalasuvas pargis on nimeline pink, kus Erile meeldis istuda. On rõõmustav, et nüüd tähistatakse ka Helsingi kodu kauni mälestustahvliga,“ lisas lesk.

Möödunud aastal meie hulgast lahkunud maailmanimega eesti dirigent Eri Klas juhatas elu jooksul enam kui sadat sümfooniaorkestrit, sealhulgas Berliini ja Müncheni Filharmoonikud, Pariisi Opéra, Londoni BBC, Chicago, Atlanta, Bostoni, Detroidi, San Francisco, Tokyo, Sydney, Adelaide, Melbourne Sümfooniaorkestrid, Washington National Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, Los Angelese Filharmoonia Orkester ja Haagi Residentie-Orkester. Ta oli Rahvusooper Estonia, Stockholmi Kuningliku Ooperi ja Moskva Novaja Opera peadirigent, Ǻrhusi ja Hollandi Raadio Sümfooniaorkestrite peadirigent ning Tallinna Filharmoonia kunstiline juht.

Eri Klas jagas oma elu ja loometööd aastaid Eesti ja Soome vahel. Soome Rahvusooperi esimese külalisdirigendi, Sibeliuse Akadeemia dirigeerimisprofessori ja Tampere Filharmoonia kunstilise juhina, jättis Eestis hellitlevalt rahva presidendiks ja kultuuri suursaadikuks kutsutud Klas olulise jälje ka põhjanaabrite muusika- ja kultuuriellu, pälvides tunnustusena Soome Lõvi Rüütelkonna komandöriristi.

Aurorankatu 5A majal avataval tumedast soome marmorist plaadil on kiri: „VIROLAINEN KAPELLIMESTARI  ERI KLAS asui tässä talossa vuosina 1993-2016“ ning sellest kasvab välja dirigendikeppi hoidev pronksist käsi. Mälestusplaadi autoriks on skulptor Tauno Kangro, kelle mitmed tööd kaunistasid dirigendi eluajal tema kabinetti.

Plaadi valmistamist toetasid Tallinna Kultuuriamet, Tallinna Kesklinna Valitsus, skulptor ja eraannetajast sõber, kaasa aitasid dirigendi lesk, Eesti Rahvuskultuuri Fond, Eesti Suursaatkond Soomes ja Pirita linnaosa Valitsus.

Head Uudised GoodNews