1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Kumus avaneb Rootsi filmivisionääri salapärane maailm
Kumus avaneb Rootsi filmivisionääri salapärane maailm

Kumus avaneb Rootsi filmivisionääri salapärane maailm

Mõistatuslik Rootsi filmirežissöör Roy Andersson avab esimest korda oma maagilise loomingu köögipoole.
75-aastaselt hakkab auhinnatud filmide „Laulud teiselt korruselt” ja „Tuvi istus oksal ja mõtiskles eksistentsi üle” autor väntama oma tõnäoliselt viimast linateost, mis saab pealkirjaks „Lõputusest”. Dokumentalist Fred Scott palub luba võtteid filmida ja võidab tema usalduse. Sünnib intiimne portreefilm „Inimeseks olemisest. Roy Andersson” (Being A Human Person), mis jõuab nüüd esimest korda ka Eesti publiku ette.

Roy Andersson (paremal)aktsioonis. Foto: kaader filmist

Meid viiakse otse Stockholmi kesklinnas elava Roy Anderssoni koju, tema majastuudiosse, mille seinte vahel on väga erilisi meetodeid, näiteks trompe-l’œil´i ehk optilist illusiooni kasutades valminud kõik tema viimased filmid. Ühe filmi võteteks kulub tavaliselt mitu aastat – kokku on neid viimase 25 aasta jooksul valminud ainult neli – ja erandiks pole ka „Lõputusest”: see on vaevaline, kõhklusi ja pidevat ümbertegemist täis protsess, mida omakorda komplitseerib autori alkoholisõltuvus. Aga lõpp hea, kõik hea: „Lõputusest” esilinastub 2019. aastal Veneetsia festivalil ja võidab Hõbelõvi.

Tegu on viimaste aastate ühe väljapaistvama dokumentaalfilmiga filmitegemisest ja inspiratsioonist, looja kõhklustest ja haavatavusest. Just viimasest – inimlikust haavatavusest – räägib ka enamik Anderssoni filme, mis on täis groteskset tragikoomikat, inimliku suuruse ja viletsuse poeetilist peegeldust.

„Aus, ilus ja kurb. Vähe on neid, kellel on õnnestunud tabada Roy Anderssoni olemust – siin on see korda läinud,” ütleb selle dokumentaalfilmi kohta teine Rootsi tipplavastaja Ruben Östlund.

Seanss on pühendatud Roy Anderssoni 80. sünnipäevale, mida ta tähistab 31. märtsil.

  • 18. jaanuaril kell 18:00 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse filmiajakirjanik Tõnu Karjatse.
  • Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF.
  • Sissepääs prii.
Head Uudised GoodNews