1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kumus linastub pea sajandivanune Ukraina film
Kumus linastub pea sajandivanune Ukraina film

Kumus linastub pea sajandivanune Ukraina film

Ukraina avangardkunsti näituse „Futuromarennia” saateks toob Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sari ekraanile harvanäidatava linateose pea saja aasta tagant.

Üheteistkümnes aasta” (Одинадцятий) on esimene kolmest avangardfilmist, mille režissöör Dziga Vertov ja tema operaatorist vend Mõhhail Kaufman tegid 1928. aastal Kiievi filmistuudios. Just selle, revolutsiooni üheteistkümnendaks sünnipäevaks vändatud ja Nõukogude Ukraina industrialiseerimisele pühendatud linateosega katsetas Vertov oma uuendusliku, teatri- ja kirjanduskeelest eraldiseisva filmikeele põhimõtteid, mille ta realiseeris täielikult aasta hiljem maailma filmiajaloo kõige olulisemate teoste hulka kuuluvas filmis „Inimene filmikaameraga”.

„Stsenaristi sulge asendab nüüdsest filmikaamera. „Üheteistkümnes aasta” esindab esiteks puhast filmikeelt, teiseks dokumentaalset – faktide keelt ja kolmandaks sotsialistlikku keelt,” pani ta 1928. aastal kirja.

Klassikalisele tummfilmile on loonud tänapäevase helitausta Ukraina kollektiiv Akhluth, kuhu kuuluvad Andri Kožuhhar ja Mõkola Jossõpenko.

Kolmapäeval, 10. mail kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse filmiteadlane Eva Näripea.

Sissepääs prii.

Kumus avatud näitus „Futuromarennia. Ukraina ja avangard”, mille osa linastus on, tutvustab 1910.–1920. aastatel Ukrainas sündinud uuenduslikke kunstilisi tulevikuvisioone.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF.

  • Ajakava vaata lähemalt siit.
Head Uudised GoodNews