1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunst valitseb
  4. KUNST AVAB SILMAD! Marten van Valckenborchi teos „Paabeli torn” viitab inimlikule ülbusele
KUNST AVAB SILMAD! Marten van Valckenborchi teos „Paabeli torn” viitab inimlikule ülbusele

KUNST AVAB SILMAD! Marten van Valckenborchi teos „Paabeli torn” viitab inimlikule ülbusele

"Paabeli Torn" Marten van Valckenborch Leuven 1535 – Frankfurt am Main 1612
“Paabeli Torn”
Marten van Valckenborch
Leuven 1535 – Frankfurt am Main 1612

Marten van Valckenborchi teosesse „Paabeli torn” peidetud mõistukõne viitab inimlikule ülbusele, mis kutsus esile Jumala viha. Teema pärineb Moosese raamatust (11:1–9), mis räägib loo inimestest pärast veeuputust; nad kõnelesid ühte keelt ja otsustasid enda auks ehitada uhkeldava torni, mille tipp võiks ulatuda taevasse. Jumal ei pidanud seda tegu väärikaks ja otsustas neid takistada, segades ära inimeste keele.

Antud lugu andis ainest mitmetele hilise 16. ja varajase 17. sajandi Flaami maalikunstnikele. Peamised sellel teemal loodud versioonid said inspiratsiooni Pieter Bruegheli kahest samanimelisest ikoonilisest tööst 1563. aastast (Kunsthistorisches Museum, Viin, Austria ja Museum Boijmans-Van Beuningen, Rotterdam, Holland). Kantuna läbi ajaloo, kirjanduse ja kunsti, on lugu Paabeli tornist leidnud käsitlust paljude motiiviarendustena, manitsedes inimkonda tagasihoidlikkusele ja väärikusele, et säilitada võime mõistvalt suhelda.

Marten van Valckenborch kuulus Hollandi maastiku- ja žanrikunstnike perre, kus just temast ja tema vennast Lucasest (u 1535 – 1597) said tuntuimad meistrid. Kunstiloolase Karel van Manderi sõnul õppis Marten maalimist Mechelenis, mis sai tuntuks kui tollane keskus, kus viljeleti õli- ja vesivärvidega loodud maastikke.

Mõlemad vennad alustasid oma karjääri Malinesis ja lõpetasid Frankfurdis, kus nad juhtisid koos viljakat stuudiot, olgugi et vahepeal läksid nende teed sõja ja usulise tagakiusamise tõttu lahku. Nii Marten kui ka Lucas järgisid oma töös Pieter Bruegheli traditsioone ning sellest lähtuvalt olid nende tüüpilised teemad talvemaastikud ja Paabeli torn.

Praegu saab Marten van Valckenborchi loomingut näha mitmetes muuseumites üle maailma, sealhulgas Kunsthistorisches Museum, Viin, Austria; Metropolitan Museum of Art, New York, USA; Courtauld Institute of Art, London, Inglismaa; Rijksmuseum Twenthe, Enschede, Holland.

Kuni 5. oktoobrini saab Marten van Valckenborchi teost „Paabeli torn” näha Tallinna Raekojas näitusel „Kunst valitseb“.

Rohkem infot näituse kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews