1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunst valitseb
  4. KUNST AVAB SÜDAME! Albrecht Boutsi „Kannataja Kristus“ on loodud spetsiaalselt, et vaatajas esile kutsuda kaastunnet
KUNST AVAB SÜDAME! Albrecht Boutsi „Kannataja Kristus“ on loodud spetsiaalselt, et vaatajas esile kutsuda kaastunnet

KUNST AVAB SÜDAME! Albrecht Boutsi „Kannataja Kristus“ on loodud spetsiaalselt, et vaatajas esile kutsuda kaastunnet

"Kannataja Kristus" Aelbrecht Bouts Löwen u 1455 – 1549
“Kannataja Kristus”
Aelbrecht Bouts
Löwen u 1455 – 1549

Aelbrecht Bouts oli Madalmaade tuntud kunstnike perekonna esindaja – kuulsa maalikunstniku Dieric Bouts vanema (u 1415 – 1475) poeg ja õpilane, Dieric Bouts noorema vend ja Jan Boutsi onu. Pärast isa surma päris Dieric tema õitsval järjel oleva stuudio, samal ajal kui Aelbrecht avas isikliku ateljee. Loomingulises tegevuses järgis Dieric Bouts noorem isa traditsioone, kuid Aelbrecht töötas välja oma individuaalse stiili, mis paistis silma kunstiliste kujundite suurema ilmekuse ja koloriidi erksusega. Tema maalilaad on suuresti mõjutatud Hugo van der Goesi loomingust. Kunstnik tegutses peamiselt Löwenis, kus tegeles ka vanade maalide restaureerimisega.

Jeesus Kristuse sügava kaasaelamisega kujutatud kannatused ja piinad on üks kristliku kunsti kesksetest motiividest. Kunstnik maalib Kristust pärjatuna okaskrooniga, kujutab realistlikult vereniresid, kurnatud nägu, pisarais silmi, piinamisest paistes veene otsaesisel ja kaelal. Sellised, sageli väikesemõõtmelised dramaatilised pildid olid loodud spetsiaalselt, et tollases vaatajas esile kutsuda kaastunde meditatiivset seisundit. Seistes Kristuse kuju ees, kes füüsiliselt ja psüühiliselt inimeste pattude lunastamiseks oli kannatanud, võis inimene enam mõista altruismi eksistentsiaalset olemust.
Selle teema kõige varasema näite leiab Berliini Nationalgalerie’s eksponeeritud altari tiiva pöördel, mis on dateeritud aastasse 1520.

Aelbrecht Boutsi tööd on esindatud Brüsseli, Antwerpeni, Berliini, Pariisi, Würzburgi, Varssavi, Praha, Stuttgardi, Krakovi, Madridi, Bonni, Lyoni, Clevelandi, Harvardi, Pasadena ja Honolulu muuseumites.

Kuni 5. oktoobrini saab Aelbrecht Boutsi teost „Kannataja Kristus” näha Tallinna Raekojas näitusel „Kunst valitseb“.

Rohkem infot näituse kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews