1. Avaleht
  2. Kunst
  3. KUNSTITERAAPIA TOETUSEKS I Pimeoksjonil peitusid Leonhard Lapini, Peeter Alliku ja Mirjam Hinni teosed
KUNSTITERAAPIA TOETUSEKS I Pimeoksjonil peitusid Leonhard Lapini, Peeter Alliku ja Mirjam Hinni teosed

KUNSTITERAAPIA TOETUSEKS I Pimeoksjonil peitusid Leonhard Lapini, Peeter Alliku ja Mirjam Hinni teosed

Eesti kunsti väärtustava „Osta üks kunstiteos päeva“ raames toimunud pimeoksjonil kerkis kõige kõrgema hinnani noore kunstniku Mirjam Hinni maal.

21. mail toimus „Osta üks kunstiteos päev“, mis tipnes sel aastal pimeoksjoniga, kus 1-eurose alghinnaga tuli pakkumisele kolm varjatud teost. ETV saade „Ringvaade“ jagas sel nädalal iga päev harivaid kultuuriloolisi vihjeid pimeoksjonil olevate kunstiteoste ja autorite kohta, kuid teoseid ennast ei paljastatud. Pimeoksjonile pandi kolm erinevas tehnikas teost kolmelt erinevalt tunnustatud kunstnikult. Iga autor esindas ilmekalt oma põlvkonda.

Eilne „Ringvaate“ saade avalikustas oksjonil osalenud teosed ja autorid. Nendeks osutusid eesti kunsti suurkujudena Leonhard Lapin („Naine-Masin XXV“, 1979, kõrgtrükk, lõpphind 2050 eurot) ja Peeter Allik („Euroopa (Other Nationalities)“, 1996, linoollõige, lõpphind 2100 eurot) ning tõusva tähena Mirjam Hinn („Kuupaistesonaat“, 2020, akrüül lõuendil, lõpphind 2200 eurot).

Algatuse eestvedaja, galerii Art&Tonic juht Reigo Kuivjõgi ütles, et soov oli korraldada mänguline formaat, mis paneks inimesi kaasa mõtlema ja kaasa elama. „Kunstipäeva näol on tegemist teist aastat järjest toimuva algatusega, et inimesed märkaksid ja naudiksid rohkem kunsti enda ümber ning mõistaksid kunstiga koosolemise kasulikkust ja võlusid,“ kommenteeris Kuivjõgi.

Oksjoni tulu eest soetatakse kunstitarbeid Tallinna Ülikooli praktilise kunstiteraapia täiendkursuse jaoks. Kursuse kaudu juhendatakse kasvuraskustega laste terapeute, psühholooge ning õpetajaid läbi kunstiteraapia võimaluste. „Väga tervitatav on näha, et kunsti tutvustamise algatusega märgatakse kunstiterapeute, sest just nende igapäevase tööga saavad kunsti kaudu abi paljud inimesed, kes seda vajavad,“ lausus kursuse läbiviija, kunstiterapeut Victoria Scotti.

„Osta üks kunstiteos päeva“ eesmärk on eesti kunstnike loomingu väärtustamine ning tähelepanu juhtimine sellele, kuidas kunst rikastab elukeskkonda. Algatus toimub juba teist aastat järjest, selle eestvedajaks on Art&Tonic galerii ning toimub koostöös Tartu Kunstnike Liidu, Kai Kunstikeskuse ja ARS kunstilinnakuga. Kunstipäev ärgitab süvenema kunstnike loomingusse ning külastama näitusi, galeriisid ja ateljeesid.

Tutvu oksjonil edukaima tulemuse teinud Mirjam Hinni loominguga siin.

Head Uudised GoodNews