1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Küsitlus: Keskerakond võidab Tallinnas, kuid ainuvõimu säilitamine ebatõenäoline
Küsitlus: Keskerakond võidab Tallinnas, kuid ainuvõimu säilitamine ebatõenäoline

Küsitlus: Keskerakond võidab Tallinnas, kuid ainuvõimu säilitamine ebatõenäoline

Keskerakond võidab kindlalt kohalikud valimised Tallinnas, kuid ainuvõimu säilitamine on ebatõenäoline, selgub MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitlusest.

Eesti Keskerakonda toetab Tallinnas 42,3%, Reformierakonda 17,6% ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 13,1% 16-aastastest ja vanematest Tallinna elanikest. Küsitluse põhjal saaks Keskerakond Tallinna linnavolikogus 35 kohta 79 kohast, Reformierakond 14 kohta ja EKRE 11 kohta. Volikokku pääseks veel Eesti 200 (7 kohta), SDE (7 kohta) ja Isamaa (5 kohta).

Absoluutseks enamuseks oleks vaja 40 kohta. See võib tunduda Keskerakonna haardest väljas, kuid mitmete asjaolude kokkulangemine võib selle muuta võimalikuks. Palju sõltub sellest, mis juhtub valimiskünnise ümber. Kui Isamaa peaks kaotama mõne protsendi häältest ja jääma napilt valimiskünnise alla ning kui teiste valimiskünnise alla jäävate erakondade ja valimisnimekirjade (näiteks Roheliste) toetus peaks 1-2 protsendipunkti võrra suurenema, saaks Keskerakond automaatselt ilmselt kolm kohta juurde.

Kui Isamaa toetus jääb sinna, kuhu see oodatavalt jääb – 5-10% – ja kui Rohelised teevad samuti oodatud paariprotsendise tulemuse, peaks Keskerakond aga toetust väga oluliselt suurendama, et tagada ainuvõim – siis peaks Keskerakond kokku saama vähemalt umbes 48% häältest.

Tartu Ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul võrreldes eelnevate küsitlustega suuri muutusi toetuse jaotuses ei ole Tallinnas näha, kuid ära tasub märkida siiski, et Keskerakond on positsiooni natuke parandanud ja peamised konkurendid on vähesel määral toetust kaotanud. “Samuti on viimastel nädalatel suurenenud ennustused selles osas, kui palju inimesi Tallinnas valima läheb, kuid osaluse plahvatuslikku kasvu võrreldes eelmiste valimistega me siiski väga suure tõenäosusega ei näe,” kommenteeris Mölder.

Tegemist on ainsa küsitlusega, kus vastajale esitati tema piirkonna täielik valimisnimekiri. Norstati küsitlus viidi läbi 24. septembrist 13. oktoobrini. Selles osales 2216 vastajat.

  Häälte osakaal Kohtade arv volikogus
Eesti Keskerakond 42,3% 35
Eesti Reformierakond 17,6% 14
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 13,1% 11
Eesti 200 9,3% 7
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,8% 7
Isamaa 6,2% 5
Erakond Eestimaa Rohelised 2% 0
Mõni muu erakond või valimisliit 0,7% 0
KOKKU   79

Head Uudised GoodNews