1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Kutseõppe simulaatorite ostmiseks eraldatakse üle 3 miljoni euro
Kutseõppe simulaatorite ostmiseks eraldatakse üle 3 miljoni euro

Kutseõppe simulaatorite ostmiseks eraldatakse üle 3 miljoni euro

Metsandussimulaatorid Luua Metsanduskoolis

Riik eraldab kutseõppe õppekeskkonna arendamiseks enam kui kolm miljonit eurot, et riigi ja munitsipaalkutsekoolid saaksid soetada töökeskkonna simulaatoreid.

„Ameti õppimine kutsekoolis on tänastele koolilõpetajatele tark valik. Eriala omandamine kutseõppeasutuses peab olema noorte jaoks võimalikult uuenduslik ja atraktiivne,“ ütles Haridus- ja Teadusministeeriumi asekantsler Ivar Sikk. „Koolidel on võimalik soetada simulaatorid, mille abil õpet kaasajastada. Nii loome ühelt poolt atraktiivsed, ohutud ja praktilised õpitingimused noortele, teisalt aga loodame üha paremini vastata tööandjate soovidele kõrgelt kvalifitseeritud oskustega spetsialistide järele,“ lisas Sikk.

Koolidel on võimalik soetada simulaatorid, mille abil õpet kaasajastada.

„Tänapäevane erialaõpe nõuab lisaks õigetele töövõtetele ja tehnikakäsitlemise oskustele ka erialaseid digioskusi, mille omandamisele simulaatorite kasutamine oluliselt kaasa aitab. Selline väljaõpe simulaatoritel on vajalik kõigile metsamasinate juhtidele, sest võimaldab õppuritel turvalises keskkonnas omandada õiged töövõtted ja vähendada seeläbi hilisemaid vähesest praktikast tulenevaid töö- ja ohutusriske,“ selgitas Luua Metsanduskooli direktor Haana Zuba-Reinsalu simulaatorite kasutamise võimalusi kutseõppes.

Sel nädalal avati Luua Metsamajanduskoolis metsamasinate simulaatorite õppeklass, kus on esindatud kolme metsamasinate tootja seitse erinevat simulaatorit. Tegu on Eesti metsades sagedamini kasutatavate metsamasinatega, mille simulaatoreid täiendavad reaalset masinatunnetust loovad virtuaalreaalsuse prillid.

Toetuse abil kutseõppeks soetatavad simulaatorid võimaldavad lisaks kutseõppe kvaliteetsemaks muutmisele ja praktiseerimisvõimaluste laiendamisele hoida kokku ka ressursse. Simulaatorid loovad õppija jaoks võimaluse harjutada elulähedases töökeskkonnas ilma eksimusi kartmata, lisaks saab harjutamisel sooritust analüüsida ja tehnilisi oskusi vajadusel korrigeerida. Samuti on õpetajal on võimalik õpet individualiseerida ning kohandada simulatsioonikeskkonda vastavalt õppija vajadustele.

Simulaatorid loovad õppija jaoks võimaluse harjutada elulähedases töökeskkonnas ilma eksimusi kartmata.

Toetusmeetme maht on 3,3 miljonit eurot, mida rahastatakse riigi ja Euroopa Sotsiaalfondist tegevuse „Mitmekesine ja kvaliteetne haridus digitaalse õppevaraga“ raames. Toetuse minimaalne maht on 5000 eurot ning sellega nähakse ette simulaatorite soetamist, paigaldust ja kasutajate koolitamist.

Taotlusvooru viib läbi Sihtasutus Innove ning taotlusi saab esitada struktuuritoetuse e-keskkonnas 18. juunini. Taotlusvooru infopäev toimub 25. mail Säreveres. Täpsem info SA Innove veebilehelt.

Head Uudised GoodNews