1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Läänemaad rikastab Eesti kauneim kodu
Läänemaad rikastab Eesti kauneim kodu

Läänemaad rikastab Eesti kauneim kodu

Suureküla talu Ridala vallas Foto: Sven Arbet
Suureküla talu Ridala vallas
Foto: Sven Arbet

25. sünnipäeva tähistav ajakiri Maakodu valis koostöös toetajatega esimest korda Eesti kauneima maakodu. Selle tiitli sai Läänemaal asuv Suureküla talu, mille omanikud on Kristina ja Oleg Epner.

Ajakirja Maakodu peatoimetaja Kadri Trammi sõnul toimus konkurss „Eesti kauneim maakodu“ Eestis esimest korda ja toimetusele laekus üle Eesti märkimisväärne hulk kaunite kodude pilte.

„Tuleb tunnustada kodu- ja suvilaomanikke, kes on aastate jooksul taastanud kurvalt seisnud ja lagunenud hooned, ehitanud neist oma perele kauni ja õdusa kodu, rajanud ilu- ja tarbeaedu ning kujundanud kauniks koduümbruse. Teinud seda kõike tunnetuse ja maitsega, väärtustades vana ning  mitte kartes seda ühildada tänapäevase ja modernsega,“ ütles Tramm.

Lisaks kauneimale maakodule valiti võitjad viies kategoorias: kauneim renoveeritud vana talu, kauneim suvekodu, kauneim noore pere kodu, kauneim tootmistalu ning kauneim aed. Kõikidest võitjatest saab põhjalikumalt lugeda mahukast Maakodu erinumbrist, mis ilmub oktoobrikuu alguses.

Konkursi žüriisse kuulusid Maakodu ja Maalehe toimetajad, sisekujundajad ja kategooriate toetajad. Peasponsor, Autoeksperdi müügiosakonna juhataja Marek Andres tõdes, et selle konkursi suurim väärtus on tunnustada ja esile tõsta neid inimesi, kes ei karda tööd ja oma kodu heaks palju vaeva näha.

„Usume, et saame konkursi võitjale oma panusega kasulikud olla,“ lisas Andres.

Võitjad

Žürii valis konkursile laekunud paremiku hulgast ülekaalukalt kaunimaks maakoduks Oleg ja Kristina Epneri Suureküla talu, mis asub Väike-Ahli külas Läänemaal. Suureküla talule omistatakse  ka parima renoveeritud talu tiitel.

Kõige osavõtjarohkema kategooria, kauneima suvekodu tiitli sai Marika ja Erik Hansoni Villa Hanson Noarootsi mändide all.

Kaunimaks tootmistaluks tunnistati kolme tegusat põlvkonda mahutav Koka talu Lasva vallas.

Noore pere kodudest hindas žürii preemia vääriliseks aga Valgamaal Helme vallas Ala külas asuva Sepamäe talu. Selle talu noored Aivar Uibopuu ja Annika Pedak on aastatega teinud maakodus ära suure töö – ehitanud hooneid ja kujundanud imelise koduaia.

Kaunimaks aiaks valis žürii üsna üksmeelselt perekond Pugi aia Kehras Ülejõe külas.

Maakodu toimetus tunnustab eripreemiaga Suur-Jaani vallas asuvat Nõrga aiandustalu. Lisaks kaunile koduümbrusele on Nõrga talu peremees bussist ehitanud perele ratastel liikuva elumaja.

Võidukodu aitasid väljas selgitada Heiki Pärdi ja Elo Lutsepp Eesti Vabaõhumuuseumist, sisekujundaja Ene-Ly Piibor, sponsoritest Kadi Aljas ja Marek Andres (Autoekspert), Virge Teets (Fiskars Eesti), Heldi Ruiso (Hill & Knowlton Strategies), Karin Mängel (Villeroy & Boch) ja Jaanika Putna (Delux).

Pidulik auhinnatseremoonia toimub 26. septembril kell 16 Kumus.

Head Uudised GoodNews