1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Lae End haridusprogrammi teise hooaega otsitakse inspireerivaid füüsikaõpetajaid
Lae End haridusprogrammi teise hooaega otsitakse inspireerivaid füüsikaõpetajaid

Lae End haridusprogrammi teise hooaega otsitakse inspireerivaid füüsikaõpetajaid

Tänasest saavad kõik õpilased, vilistlased, kolleegid ja haridusjuhid nomineerida inspireerivaid ja ägedaid põhikooli füüsikaõpetajaid haridusprogrammi Lae End. Programmi korraldajad julgustavad üles seadma õpetajaid ka venekeelsetest koolidest, et toetada neid eestikeelsele haridusele üleminekul. Õpetajate nomineerimine kestab kuni 25. maini veebilehel laeend.ee.

„Eesti majandusarengu hoogustamiseks ja rohepöörde väljakutsetega tegelemiseks vajame insenere, kes töötaksid välja ja viiksid ellu lahendusi, millel hakkab tuginema meie tulevikumajandus. Paraku on täna puudu tuhandeid noori insenere, kelleta võivad Eestile olulised projektid tegemata jääda,” ütles Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo. “Kutsun kõiki märkama ja soovitama õpetajaid Lae End programmis osalema, sest just tublidest füüsikaõpetajatest ja inspireerivatest füüsikatundidest sõltub meie inseneride järelkasv.”

Rakvere Reaalkooli füüsikaõpetaja ja  Lae End programmi esimese hooaja osaleja Laura Herm kutsub kõiki – nii õpilasi, kolleege kui kooli juhtkondi – ägedast õpetajast teada andma ning lisab, et peale kutse saamist ennast tutvustava video tegemine võib alguses tunduda päris korraliku väljakutsena, kuid tegelikult polegi nii hirmus ja mõjub hoopis õpetamise motivatsiooni tõstvalt. Programmi enda kohta ütleb Herm: „Praktiline õpe oli kasulik ning lisaväärtuse andis teiste füüsikaõpetajatega kogemuste ja emotsioonide vahetamine. Olen ise väga rahul ja tänan korraldajaid sellise suurepärase programmi loomise ja läbiviimise eest. Usun, et sütitades õpetajate silmis sära, kandub see ühel või teisel viisil edasi ka meie tundidesse ja õpilastele.”

Kõikide nomineeritud ja kandideerimisvideo esitanud õpetajate seast valitakse juuli alguseks välja kümme õpetajat, kes saavad osaleda tasuta koolitussarjas, kus tulevad käsitlemisele efektiivsed õppemeetodid füüsika õpetamisele ning tutvustatakse füüsika õppekava uuendusi. Lisaks saavad õpetajad omavahel kogemusi vahetada mitmekesise ja huvitava füüsikatunni ettevalmistamisest, võtta osa õppekäikudest ettevõtetesse, et vaadata inseneriameti praktilisi näiteid, täiendada enesejuhtimise ja esinemise oskusi.

Koolitusprogrammi lõpetamisel pälvivad osalejad õpetajate 2023. aasta keskmise palga suuruse preemia ja  uuenduslikud Praktikali füüsikaõppe komplektid oma koolis kasutamiseks.

Eelmisel aastal valmisid  programmi partneri Videoõpsiga koostöös Lae End haridusprogrammis osalenud kümne füüsikaõpetajaga põnevad õppevideod, mis pakuvad katsetamisrõõmu nii õpetajatele kui ka õpilastele. Valminud 20 videot on eelmise aasta lõpust leitavad Videoõpsi Youtube kanalil ja neid on praeguseks vaadatud üle 20 000 korra.

Värskelt avaldatud OSKA haridus- ja teadusraport toob välja, et käesoleval kümnendil jääb tööturul puudu 2/3 inseneridest. Eestis on ligikaudu 490 kooli, millest hinnanguliselt pooltes puudub erialase ettevalmistusega füüsikaõpetaja. OSKA raporti kohaselt on Eesti koolides iga neljas füüsikaõpetaja üle 60. aasta vana. Uuringud näitavad, et 76% õpetajatest ei tunne end ühiskonnas väärtustatuna. See peegeldub ka õpilaste tagasisides – 46% õpilastest nendib, et õpetaja ei õpeta oma ainet huvitavalt.

Ettevõtted ABB, Eesti Energia, Fermi Energia, LHV, Nordecon ja Metrosert lõid koostöös haridusmaastiku eestvedajatega füüsikaõpetajatele suunatud programmi Lae End, et viia kaasaegsem õppekogemus kättesaadavaks kõigile füüsikat õppivatele põhikoolilastele üle Eesti. Programmi partneriteks on Eesti Füüsika Selts, Praktikal ja Videoõps.

Lae end programmi kohta loe lisaks siit!

Head Uudised GoodNews