1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. LASTEKIRJANDUS I Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Tuul Sepp
LASTEKIRJANDUS I Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Tuul Sepp

LASTEKIRJANDUS I Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Tuul Sepp

Raamatu ja roosi päevaks, 23. aprilliks on selgunud Tartu lastekirjanduse auhinna (Lapsepõlve auhind) tänavune laureaat. Auhinna võitis Tuul Sepp raamatuga „Allikahaldjas”, mille andis välja kirjastus Varrak. Auhinnale kandideerisid 2019. aastal ilmunud laste- ja noorsooraamatud. Auhind antakse üle 14.-17. oktoobrini toimuval Tartu laste- ja noortekirjanduse festivalil.

Tuul Sepp (sünd 1984) on doktorikraadiga loomaökoloog, kelle uurimisvaldkonnaks on lindude füsioloogia, ökoloogia, immunoloogia ja käitumine. Teaduritöö kõrvalt tegeleb Tuul Sepp aktiivselt teaduse populariseerimisega, olles kirjutanud ka mitmeid aimeraamatuid lastele. Alates 2019. aastast on ta Eesti Noorte Teaduste Akadeemia asepresident.

„Allikahaldjas“ on Tuul Sepa esimene ilukirjanduslik lasteraamat, milles teadlaste lapsed, 12-aastane Hõbe ja tema noorem vend Kaaren, lähevad suveks maale töökasvatust pooldava range vanaema ning muheda jutuga vanaisa juurde. Puhkust ei täidagi ainult igavus ja tüütud maatööd, sest lapsed avastavad saunatiigist värava, mille taga asub Unustustemaailm.

„Allikahaldjas“ on fantaasiaküllane eesti rahvapärimust elustav seikluslugu nooremale ja keskmisele koolieale. Värvikate tegelaste kaudu on raamatusse pikitud hulgaliselt põnevaid sõnu ja fakte ajaloost, taimetarkusest, mütoloogiast jne. Žürii valis „Allikahaldja“ üksmeelselt tänavuse Lapsepõlve auhinna võitjaks, sest raamat on hästi kirjutatud, sisutihe, põnev ja humoorikas. Teos pakub midagi nii noorele iselugejale kui vanemale, kes ette loeb. Looga hästi sobivad illustratsioonid on teinud Jaan Rõõmus.

Tuul Sepa „Allikahaldja“ kõrval kandideerisid Lapsepõlve auhinnale ka Kairi Looki “Piia Präänik ja bandiidid” (Tänapäev), Jaanus Vaiksoo “King nr 39” (Ärkel), Kristi Piiperi “Armunud keldrikoll, vegan verikäkk ja teised” (Tänapäev) ja Els Heinsalu “Haldja saladus” (Argo).

Lapsepõlve auhinna varasemad laureaadid on Kairi Look, Andrus Kivirähk, Reeli Reinaus, Kadri Hinrikus ja Jana Maasik. Nagu eelmistel aastatelgi, on Tartu linnal kavas kinkida auhinnatud raamat sobivas vanuses Tartu kooliõpilastele.

Lapsepõlve auhinda rahastab Tartu linn, auhinna väljaandmist korraldab Tartu Linnaraamatukogu koos Mänguasjamuuseumiga. Viieliikmelise žürii tööd juhtis kirjanik Eva Roos.

Head Uudised GoodNews