1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Laulu- ja tantsupidu algab Eesti Rahva Muuseumist
Laulu- ja tantsupidu algab Eesti Rahva Muuseumist

Laulu- ja tantsupidu algab Eesti Rahva Muuseumist

Aja-puudutus.-Puudutuse-aeg115. juuni päikesetõusul (kell 04.06) algab Eesti Rahva Muuseumis Raadil XXVI laulu- ja XIX tantsupeo tulesüütamise püha rituaal. Peo dirigendid ja tantsujuhid ning nende soovid on sädemed, millest süttiv leek läbib järgneva kolme nädala jooksul pika tuleteekonna läbi maa laulupidude hällist Tartus peopaigani Tallinnas. Tulesüütamise tseremoonia on vaadeldav Eesti Rahva Muuseumi mõisapargi rotundi juures ja toimub sõltumata ilmaoludest.

Enne ametlikku teele lähetamist Tartu Raekoja platsilt läbib süttinud tuli veel mitmeid laulupeotraditsiooniga seotud paiku Tartus, nagu rahvuslike suurmeeste kalmud Raadi kalmistutel, laulupeo mälestuskivi ja laulupeomuuseum, kust kella 10ks jõuavad pidulised I laulupeo piduliku jumalateenistuse toimumispaika Toomkiriku juures. Pärast kõnesid ja koorilaulu liigub tuli mööda Lossi tänavat Raekoja platsile, kus selle võtavad vastutavale hoiule Tule Tulemises 2014 osalevad laulukoorid ja tantsurühmad.

Laulupeotule süttimise auks Tartus eksponeerib Eesti Rahva Muuseum oma näitusemaja auditooriumis (J. Kuperjanovi 9, Tartu) kunstnike Aleksander Vardi, Elmar Kitse ja Johannes Võerahansu 1948. aastal valminud hiigelpannood, mille keskmisel, Kitse maalitud osal on kujutatud I laulupeo sündmusi. Triptühhoni kõiki osasid koos ei ole eksponeeritud kord poliitilistel põhjustel, kord suuruse tõttu juba 65 aastat. Pühapäeval (15.06) kell 12 toimuval näituse avamisel antakse põhjalik ülevaade nii pannoo loomisest kui ka selle autorite saatusest. Pannoo on väljas juuli lõpuni.

15.06. kell 04.06 Eesti Rahva Muuseumis Raadil – tulesüütamise püha rituaal
15.06. kell 12 Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas – A. Vardi, E. Kitse ja J.Võerahansu pannoo avamine

Head Uudised GoodNews