1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Laupäeval saab lähemalt tutvuda loodava Putukaväila lineaarpargiga
Laupäeval saab lähemalt tutvuda loodava Putukaväila lineaarpargiga

Laupäeval saab lähemalt tutvuda loodava Putukaväila lineaarpargiga

3. septembril on kõigil soovijatel võimalik tutvuda Putukaväila lineaarpargiga ning seal valminud installatsioonidega. Tutvustatakse pargi Merimetsa osa värskelt valminud ideelahendust, toimuvad elurikkuse ja antropoloogia tuurid ning aiandusteraapia vestlusring kogukonnaaias. 2. septembril toimub rahvusvaheline B.Green projekti lõpukonverents, kus tutvustatakse Helsingi ja Tallinna kogemusi linnade rohetaristu planeerimisel ning valdkonna tulevikusuundi.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Putukaväila projekt olnud suurepärane võimalus testida taktikalist linnaruumi kujundamist. „Kui katsetame alguses väiksemaid sekkumisi, siis saame testida erinevate lahenduste mõju, enne kui alustame suuremate investeeringutega. Väiksemad haljastuslahendused, ajutised rattateed ning väiksemad arhitektuuri installatsioonid on aidanud meil paremini mõista, millised projektid aitavad suurendada inimeste rahulolu oma elukeskkonnaga. Plaanime jätkata erinevate linnaruumi katsetustega ka järgmisel aastal kui Tallinn on Euroopa roheline pealinn,“ lisas linnapea.

„Putukaväilast  kujuneb liigirikas niiduilmeline looduskeskkond, linnaosade vaheline rohekoridor  ja liikumisruum inimestele, mis läbib kuus linnaosa. Putukaväil kulgeb piki endist raudteetammi ja kõrgepingeliinide koridori. Eesmärgiks on luua Putukaväilast elurikas ülelinnaline lineaarpark, uusi rohelisi liikumisvõimalusi ning kogukonnale mitmekesiseid tegevusvõimalusi pakkuv avalik ruum,“ lausus Tallinna ruumiloome kompetentsikeskuse juht Kaidi Põldoja.

Kevadel toimunud installatsioonivõistlusega „Kohasumin“ otsis Tallinn Putukaväila lõigule Paldiski maanteest Hiiuni kunstiprojekte, et muuta Putukaväila üksluisemad osad vaheldusrikkamaks ning edasi kanda Putukaväila üldist ideed elurikkusest, keskkonnahoiust ja kogukonna kaasatusest. Võidutööd installatsioonid „Põhukabel“, „Roo“ ja „Akadeemia tee liikidevaheline ristmik“ on nüüd valmis ja asuvad Haabersti, Mustamäe ja Nõmme linnaosades.

Laupäevastel üritustel on kohalikel inimestel võimalik vaadata Putukaväila nii antropoloogide kui ka entomoloogide silmade läbi, tutvuda vast valminud installatsioonidega ning Merimetsa lõigu ideelahendusega.

Putukaväila nimetus viitab juba praegu toimivale liikumiskoridorile, mida tolmeldajad (liblikad, kimalased ja erakmesilased) ja teisedki loomarühmad kasutavad, et suunduda ühelt rohealalt teisele. Putukaväila esimesena realiseeritav etapp paikneb garaažide vahelisel alal Põhja-Tallinnas, mida piiritlevad Ehte, Sõle ja Puhangu tänav ning Kolde puiestee. Kogupikkuses kulgeb Putukaväil Telliskivi loomelinnakust läbi Kopli kaubajaama, Põhja-Tallinna garaažide vahelise ala ja Merimetsa piki Kristiine, Mustamäe, Haabersti ja Nõmme linnaosa vahelist piiri Hiiu asumini.

  • Putukaväil on osa  B.Green välisprojektist, mida rahastatakse Kesk-Läänemere programmist, mis toetab piiriülest koostööd, säästvat linnaliikuvust ja sidusaid kogukondi.
  • Putukaväil on üks Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023 lipuprojektidest.
Head Uudised GoodNews