1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Laupäeval süüdatakse lõkketuled, et tähistada Muinastulede ööd
Laupäeval süüdatakse lõkketuled, et tähistada Muinastulede ööd

Laupäeval süüdatakse lõkketuled, et tähistada Muinastulede ööd

Muinastulede öö 201330. augustil kutsub Tuleranda MTÜ kõiki päikeseloojangu ajal randades lõkkeid süütama, et tähistada Muinastulede ööd. Nagu varemgi, oodatakse selgi korral kõiki esimese hämaruse saabudes mere äärde, et üheskoos oma naaberriikidega anda edasi sõnumit, et hoolime oma ühisest merest.

Muinastulede öö lõkete süütamise traditsioon sai üheaegselt alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 20 aastat tagasi. Alates 2009. aastast on veebikaardile www.muinastuled.ee kantud üle 3500 lõkkekoha ja üritusega on sellest ajast alates ühinenud kokku üle saja tuhande inimese Eestis ja naaberriikides. Meie vaarvanemate aegadel süüdati sellisel moel randades lõkkeid praktilisest vajadusest juhatada teed laevadele nende kodusadamatesse.

Tänakseks on sellest kujunenud ühtekuuluvust tähistav sündmus, mis kannab endas sõnumit Läänemere-äärsete rahvaste ühtsusest. Kauni traditsiooni kaudu kutsutaksegi inimesi jõude koondama meie ühise veekogu seisundi paremaks muutmiseks. Ka Muinastulede öö eestvedajad paluvad inimestel mõelda ja mõista, et meri, mis meid ühendab, vajab senisest rohkem hoidmist. Käesoleva ettevõtmisega tähistatakse Soome lahe aastat. Sõpradega ja naabritega tulede ketti luues, oma lõkkeid veebilehel muinastuled.ee registreerides, antakse märku sellest, et hoolitakse Läänemerest.

“Paneme kõikidele lõkete süütajatele südamele, et põletamiseks kasutataks vaid puitu, ei jäetaks prahti vedelema ja pärast üritust võetaks endaga kaasa kõik loodusesse mittekuuluv. Erilist tähelepanu palume osalejatel pöörata küünalde ja tõrvikute kasutamisel, et lõkketule tegemisega seotud prügi ei jääks randa. Taevalaternaid, õhupalle ja ilutulestikku palume mitte kasutada,” ütles mere äärde kutsuja Mairold Vaik.

Ürituse veebileht www.muinastuled.ee

Head Uudised GoodNews