1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Laupäeval toimub Tallinnas valgusfestival
Laupäeval toimub Tallinnas valgusfestival

Laupäeval toimub Tallinnas valgusfestival

Sel laupäeval on linlased oodatud talvisele valgusfestivalile, mis saab hoo sisse kuuskede paraadiga.

Laupäeval kell 11.00 kogunevad Vabaduse platsile veokid, mille koormaks on üle linna kogutud vanad jõulukuused. Läbi linna kulgev kuuskede paraad sümboliseerib keskaegset Mustpeade kuuse jõulukuuse riitust.

„Pika traditsiooniga kuuskede põletamine on aktuaalne ka tänapäeval. Nii ei jää kuused hoovinurka laokile, vaid pakuvad eredalt põledes veel viimast vaatemängu,“ sõnas valgusfestivali korraldaja Indrek Leht.

Üle linna kogutud vanad jõulupuud jõuavad paraadi järel  Mustamäele ja Lastestaadionile kus sel nädalavahetusel  süttivad tuleskulptuurid ja kuuselõkked.

27. jaanuar kell 18.00 – Mustamäe valgusfestival algab 27. jaanuaril kell 18.00, kui põlema süüdatakse rahvusmustritest inspireeritud tuleskulptuurid mis on loodud Mustamäe noorte poolt . Esinevad Dragonales tuletantsijad ja Viljandi Drumlabi trummarid, kosutust pakub supp ja kuum tee.

28. jaanuari kell 18.00 – Kesklinna ja Kristiine linnaosavalitsused teevad koostööd, et pakkuda linnarahvale südamlikku kuuskede põletamise tulešõud „Talvetuli“, mis toimub 28. jaanuari õhtul algusega kell 18.00 superministeeriumi (Suur- ja Väike-Ameerika tn vahel) hoone tagusel lastestaadionil. Esinevad Kelfirius tuleartistid, live –  trummarid ja Revalia poistekoori solistid. Lõkkeid aitab süüdata Kaitseliidu Toompea malev ja õhtu naelaks Põvvat Kama tuleskulptuur mis kujutab stiliseeritud  EV 100 logo.

Kuuselõkked süüdatakse linnaosade eestvedamisel ka 17. veebruaril Kalarannas ja 24. veebruaril Pirita Kloostri varemetes.

17. veebruar kell 15.00 – Põhja-Tallinn paneb tänavusele kuuskede põletamise riitusele tulise punkti maakoera aasta tervitustseremoonial, mis toimub 17. veebruaril Kalarannas. Päev saab alguse juba kell 15.00 koera-aasta teemalise töötoa ja mininäitusega, telgis tegutseb šamaan. Tulešõu algab õhtul kell 18.15. Sündmusele pääseb Kalaturu poolsest väravast saabudes bussiga nr 73. Korraldajad soovitavad sündmusele tulla jalgsi või ühistranspordiga.

Üritused toimuvad linnaosavalitsuste eestvedamisel koostöös Valgusfestivaliga.

Kampaania haakub nii Teeme Ära aktsioonide kui ka muinastulede süütamise ööga ning on silmapaistev viis rõhutada maailmale eestlaste austust looduse vastu. „Euroopa üks esimesi jõulukuuski püstitati just Eestis ning on väärikas ja sümboolne, kui prügikasti viskamise või selle kõrvale sokutamise asemel teeksid kõik Eesti külad ja linnad vanade kuuskede najal hoopis vahva talvefestivali. See on kaunis kingitus sünnipäeva tähistavale Eestile ning traditsioon, mis üle Eesti levides meid ka maailmas eriliseks teeb,“ sõnas Leht.

Valgusfestivali raames on vanadest jõulupuudest tuleskulptuure ehitatud juba ligi 20 aastat. Algatus on aastatega muutunud üha populaarsemaks, innustades mitmeid korraldajaid üle Eesti. Alates kolmekuningapäevast veebruari keskpaigani süttib sadakond kuuselõket üle Eesti.

Head Uudised GoodNews