1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Laupäeval toimuv harfifestival päädib suursuguse harfikontserdiga
Laupäeval toimuv harfifestival päädib suursuguse harfikontserdiga

Laupäeval toimuv harfifestival päädib suursuguse harfikontserdiga

Liis Viira
Liis Viira

Esimest korda Eestis toimuv rahvusvaheline Harfifestival kulmineerub 21. oktoobril kell 19 Pärimusmuusika Aidas kontserdiga “Harfilummus Põhjalas”. Sel nädalavahetusel saavad inimesed osa hurmavast ja erakordsest harfikontserdist ning tantsupeost harfide saatel.

Festival toob kokku ligi 70 tuntud ja karismaatilist harfimängijat üle maailma, kelle ettasted viivad publikuni pärimus- ja nüüdismuusika kui ka pillid möödunud sajanditest. Kontserdile lisab erilisi kõlasid ja hetki eesti rahvapillide – kannelde helid. Harfimuusikat jätkub ka tantsuks, kui reedel kell 19 toimub taas Tantsumaja.

Viljandi linnas, Pärimusmuusika Aidas saavad kokku ligi 70 harfimängijat, kes saabuvad Taanist, Islandilt, Rootsist, Soomest, Saksamaalt, Karjalast ja Ameerikast. Pika ajalooga ning rahvusvaheliselt tuntud harfifestival pole eriline mitte ainult seetõttu, et toimub esmakordselt Eestis vaid harv on ka võimalus kuulda nii suurt harfimängijate ja erinevate pillide koosseisu. Eesti Pärimusmuusika Keskuse produtsent Merike Paberits selgitab: „Laupäeval toimuv harfikontsert tõotab lummavat õhtut, kuna harfe saadavad eesti rahvapillid – kandled. Laval on näha ka väga erinevaid ja pika ajalooga pille. Publikule esitatakse palasid näiteks romaani, gooti, keldi, böömi harfidelt ning osad pillid on pärit lausa keskajast. Kontsert on kindlasti elamus nii visuaalselt kui heliliselt.“

Harfikontsert „Harfilummus Põhjalas“ annab mitmenäolise ülevaate norra, taani, rootsi ja soome pärimusmuusikast. Esitlusele tuleb ka nüüdismuusika Soomest ja Eestist. Publik kohtub Eesti parimaks harfimängijaks peetud Liis Viiraga, kes esitab oma äsja ilmunud heliloomingut. „Kontsertprogrammi toovad avarust harfimängijad, kes on harfimuusika leidnud enda jaoks tolle tervendava mõju pärast. Kõlavad India raga helid, mis pidavat kinkima igale hingekeelele omase noodi,“ lisab Paberits.

Harfifestival pakub ka põnevaid kohtumisi saabuval reedel kell 19 Tantsumajas, kui kõigil soovijatel on võimalik omal nahal ära proovida, kas haldjapillideks peetud harfide saatel saab tõesti tantsu lüüa ja pidu pidada. „Oktoobri Tantsumajas mängivad harfifestivali osalejad, kes lubasid rahvale selgeks õpetada isegi mõne oma kodumaa populaarseima tantsu. Tantsusammudele lisab hoogu ka eesti oma kandlemuusika,“ kõneleb Merike Paberits ootusärevalt

Head Uudised GoodNews