1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Laura Nestor ja Britt Samoson avasid veebinäituse “Inimene ja materjal”
Laura Nestor ja Britt Samoson avasid veebinäituse “Inimene ja materjal”

Laura Nestor ja Britt Samoson avasid veebinäituse “Inimene ja materjal”

Sellest nädalast on võimalik uudistada fotograaf Laura Nestori ja disainer Britt Samosoni veebinäitust, kus nad esitlevad ühistööna valminud unikaalset fotoseeriat “Inimene ja materjal”.

Laura Nestor ja Britt Samoson on sõbrad, kolleegid ja endised stuudiokaaslased. “Värskelt valminud projekti puhul oli meie ülesandeks esteetilise pildi loomine, kuid pildistatav objekt ei olnud tavapärane kaamera ees poosi võttev ilusa näoga modell, vaid anonüümne keha koos oma (ja võõra) naha ja karvadega,” selgitavad kunstnikud. “Inimese tähtsus ja osakaal selles loos on passiivne, võrdväärne teiste pildistavate materjalidega. Mitmenäoline puit on siin seerias aga „staar“ number üks. Kivi, metall ja nahk mängivad seejuures väärikaid kõrvalosi.”

Kindlasti mõjutas kreatiivset duot kõigi ühine mure, mis puudutab metsade olevikku ja tulevikku ning üleüldse naturaalse materjali rolli muutuvas maailmas. Ent vaatlejal ei ole survet seda taaka südames hoida, vaid temale võib jääda ka lihtsalt vaatleja ja imetleja roll.

“Pakume imetlemiseks mitte vaid kaunistatud inimest, vaid kauni vormiga juurikat, ilusa struktuuriga kivi või värvilist puukoort. Inimesel on seejuures toetav, abistav, peidus olev, rahumeelselt koos eksisteeriv osa,” lisavad näituse autorid. “Need on vaikelulised pildid. Neis on stoilisust, monumentaalsust, kuid ka mõtteainet.”

Koos veebinäitusega avanes ka fotograaf Laura Nestori värskelt ilmavalgust näinud veebipood, kust saab kõiki teoseid soovi korral soetada. Kõik teosed on signeeritud, valida saab erinevate mõõtude vahel. Pildid on prinditud kas kõrgkvaliteedilisele fine art paberile, mida raamistab must siidjasmatt alumiiniumist käsitööraam või on vormistus puuvillasel fotolõuendil liimpuidust alusraamil. Iga tellimus täidetakse individuaalselt ja jõuab mugavalt kliendi koduukseni.

Britt Samoson (39) on EKA lõpetanud disainer, moekunstnik ja illustraator, kes on tegutsenud stilistina aastast 2003 ja illustraatorina aastast 2012.

„Ma olen alati tundnud, et loodus on kõikvõimas. Loodus on minu peremees ja mu jumal. Ma armastan tema ande ja suhtun neisse aupaklikult ja uudishimuga. Illustraatorina olen alati sidunud looduse ilu ja visuaali oma töödesse ning flora ja fauna olnud minu peamised temaatikad. Stilistina on aga minu meedium pigem tekstiil ehk kõik garderoobi kuuluv. Vaheldus töötada teistmoodi materjaliga oli nauding nii minu kui ka Laura jaoks. Pealegi nüüd sain ma ära realiseerida osa aastatega kogutud kividest ja puujuurikatest ning kui ma mõne monstrumiga kuskilt retkelt jälle naasen, siis keegi ei saa enam küsida: „No milleks sul seda veel vaja on?“,“ räägib Samoson.

Laura Nestor (41) on lõpetanud 2002. aastal EKA fotograafia eriala. Ta on fotograafina töötanud 20 aastat, tegelenud peamiselt lavastusfotoga, pildistanud lugematul arvul ajakirjade kaanefotosid, reklaampilte ja koostanud mitmeid isikunäitusi.

“Kuigi minu igapäevatöö tähendab peamiselt inimeste pildistamist, on mind viimasel ajal aina rohkem hakanud paeluma ka vaikelu jäädvustamine ja erinevate vormide “ellu äratamine”. See fotoseeria on minu viis kutsuda inimesi rohkem austama loodust meie ümber. Hoidma metsa ja looduslikke loomulikke materjale. Märkama ja rohkem tähelepanu pöörama nendele imelistele vormidele, mille loodus on loonud,” selgitab fotograaf.

Alates 3. maist on fotoseeria publikule avatud ka Treimanni mööblisalongi seintel.

Head Uudised GoodNews