1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ligi 250 aastat tagasi valmistatud viiul I Pillifondi kollektsiooni lisandus kolmas hinnaline Gagliano viiul
Ligi 250 aastat tagasi valmistatud viiul I Pillifondi kollektsiooni lisandus kolmas hinnaline Gagliano viiul

Ligi 250 aastat tagasi valmistatud viiul I Pillifondi kollektsiooni lisandus kolmas hinnaline Gagliano viiul

Eesti Pillifondi kollektsioon täienes Napoli viiulimeistrite Gaglianode dünastia hinnatuima meistri Giuseppe Joseph Gagliano ligikaudu 250 aastat tagasi valmistatud viiuliga. Väärikas pill on kümnes instrument Pillifondi ajalooliste keelpillide enam kui 1,6 miljonit eurot maksvas kollektsioonis.

Gloria Ilves ja Katariina Maria Kits. Foto: Meeli Küttim

„Eesti Pillifond on suurepärane näide ettevõtjate ja kultuurirahva koostööst. Tegu on meie kultuuriruumis uutmoodi metseenlusega, kus ettevõtja saab ühendada enda väärtused ja vaimsed huvid majanduslikega. See ei ole ainult rahaline investeering, vaid pikaajaline pühendumine, millest saavad osa ja elamusi nii pilli mängiv virtuoos, pilli omanik kui ka paljud muusikasõbrad Eestis ja laias maailmas. Kui sellel kantakse ette Eesti heliloojate loomingut, siis laiendab see tegelikult meie heliloomingu kandepinda ja võimalusi ning täiendab ka meie muusikaajalugu,“ rääkis viiuli üleandmisel kultuuriminister Tõnis Lukas.

Kultuuriminister Tõnis Lukas ja Arvo Pärt. Foto: Meeli Küttim

Viiuli andis väljavalitud muusikule, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilasele Gloria Ilvesele, üle helilooja Arvo Pärt. Lisaks anti Pillifondi kontserdil samuti Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias õppivale Katariina Maria Kitsele tähtajaliseks kasutamiseks Torino viiulimeistri Enrico Catenari 1680. aastal valmistatud viiul, mille Pillifond soetas kultuurkapitali toel oma kogusse juba paar aastat tagasi ning mida seni kasutas ERSO 1. viiuli rühma mängija Anna-Liisa Nahkur.

Gloria Ilves. Foto: Meeli Küttim

„Ajaloolised kõrge kvaliteediga keelpillid on äärmiselt kallid, kuid ilma nendeta Eesti muusikud rahvusvahelises konkurentsis silma ei paista ja keelpillikultuur ei arene. Pillidesse investeerimine on veel mõnevõrra tundmatu valdkond, kuid huvi selle vastu kasvab,“ sõnas Eesti Pillifondi juhatuse liige Marje Lohuaru.

Pillifondi juhatuse liige Marje Lohuaru. Foto: Meeli Küttim

Eesti Pillifondi kollektsiooni pillid kuuluvad erainvestoritele, kes annavad instrumendid fondi vahendusel tähtajaliselt muusikute kasutusse. Unikaalsed muusikainstrumendid on valmistanud peamiselt Itaalia ja Prantsuse meistrid ajavahemikus 1610 kuni 1904. Kollektsiooni vanim pill on ligikaudu 400 aasta vanune Itaalia meistri Giovanni Paolo Maggini viiul.

VAATA GALERIID!
Fotod: Meeli Küttim

Head Uudised GoodNews