1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ligi 700 inimest said avatud uste päeval notaritelt nõu
Ligi 700 inimest said avatud uste päeval notaritelt nõu

Ligi 700 inimest said avatud uste päeval notaritelt nõu

1. novembril toimunud notaribüroode avatud uste päeva raames külastas notareid kokku 673 inimest, lisaks nõustati kümneid inimesi telefoni teel. Kõige enam huvilisi võttis vastu Tallinna notar Heli Mõttus, kelle büroo nõustas 43 inimest.

Ootuspäraselt jõudis kõige enam inimesi nõu küsima Tallinnas ja Harjumaal, kus abistati 280 inimest, Tartus külastas notareid 77, Pärnumaal 54 ning Saaremaal 50 huvilist. Kõige enam küsiti nõu kinnisvaraga, pärimisega ja abielulahutusega kaasneva varajagamisega seotud küsimustes, aga huvi tunti ka näiteks kinkelepingute ja volikirjade teemade vastu.

“Suunasime tänavu ise päeva teraviku kinnisvarale ning võrreldes eelmise aastaga esitati rohkem küsimusi kinnisvarateemaliste vaidluste, varjatud puuduste, hüpoteegi seadmise, kasutusloa puudumise riskide ning kaasomandiga kaasnevate probleemide kohta,” kirjeldas Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.

Kolmandiku külastajate mureks olid pärimise ja testamendiga seotud teemad ning kümned inimesed tulid küsima abielulahutusega seotud vara jagamise kohta.

“Notaritelt küsiti ka selliseid küsimusi, mille osas saame inimesi vaid õiguskuulekusele suunata, näiteks sooviti teada, kuidas vältida kinnisvara müües maksude maksmist või kuidas hiilida kõrvale ülalpidamiskohustusest,” rääkis Saar-Johanson. “Kui seadusest kõrvalepõiklemise küsimused kõrvale jätta, siis said huvilised nii nõu kui praktilisi käitumisjuhiseid, kuidas probleeme ennetada või juba olemasolevaid muresid lahendada.”

Eestis tegutsevad 91 notarit tegid mullu kokku 295 155 toimingut ja teenuseosutamist, neist kõige sagedamini viidi läbi kinnisvaraga seotud tehinguid. Eesti notaribüroode asukohad ja kontaktid leiab siit: https://www.notar.ee/kontaktid.

Head Uudised GoodNews