1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ligi poolsada noort asub täna oma nutikust testima, parimad sõidavad Lõuna-Koreasse
Ligi poolsada noort asub täna oma nutikust testima, parimad sõidavad Lõuna-Koreasse

Ligi poolsada noort asub täna oma nutikust testima, parimad sõidavad Lõuna-Koreasse

Tallinna Tehnikaülikoolis algab täna kell 11 Eesti esimene maateaduste olümpiaad, kus ligi 50 gümnasisti panevad 6 tunni jooksul oma teadmised ja nutikuse proovile. Loodusteadusliku võistluse parimad, kes sõidavad esindama Eestit rahvusvahelisele olümpiaadil Lõuna-Koreas, selgitatakse välja 4. aprilliks.
Maateaduste olümpiaadi žürii esimehe ja Eesti Geoloogiateenistuse direktori Alvar Soesoo sõnul aitab uus olümpiaad praktiliste ja loominguliste ülesannete kaudu edendada Maa kui süsteemi mõistmist. “Meie eesmärk on tõsta õpilaste huvi maateaduste vastu, kuna antud valdkond pakub juba täna noortele tegijatele tohutuid tulevikuperspektiive. Loodame uue algatusega parendada maateaduste õpetamist koolis ja motiveerida õpetajaid end täiendama. Kindlasti on olümpiaad aga suureks innustuseks neile õpilastele, kes juba täna maateadustes andekad on ja tiivustab neid veelgi oma võimeid arendama,” rääkis Soesoo.
Geoloogia, meteoroloogia, okeanograafia ja keskkonnateadusi hõlmava olümpiaadi ülesannetes pööratakse tähelepanu eelkõige loodusteadusliku uuringu olemuse avamisele, probleemide lahendamise ja järelduste tegemiste oskustele. Ülesanded nõuavad noortelt nii loovat kui ka analüütilist mõtlemist ning nutikust geograafia, füüsika, matemaatika ja keemia tunnis omandatud teadmiste rakendamiseks.
Parimatest moodustatakse meeskond, kes sõidab augustis rahvusvahelisele olümpiaadile Lõuna-Koreasse. Eelmisel aastal käisid Eestit Tais esindamas neli Tallinna Reaalkooli noormeest, kes tõid rahvusvaheliselt võistluselt koju lausa neli medalit – ühe hõbe- ja kolm pronksmedalit. Kümme parimat saavad konkursiväliselt õppekoha Tallinna Tehnikaülikoolis, sealhulgas geoloogia instituudis.
8-liikmelisse maateaduste olümpiaadi žüriisse kuuluvad Alvar Soesoo (TalTechi professor, TÜ külalisprofessor, Eesti geoloogiateenistus), Siim Veski (TalTechi professor), Olle Hints (TalTechi professor), Rutt Hints (TalTechi programmijuht), Sirje Keevallik (TalTechi emeriitprofessor), Sigrid Hade (Eesti Geoloogiateenistuse peaspetsialist), Argo Jõeleht (Tartu Ülikooli vanemteadur) ja Piret Karu (Tallinna Reaalkooli geograafiaõpetaja).
Olümpiaadi tulemused avalikustatakse TalTechi kodulehel ning parimatega võetakse personaalselt ühendust hiljemalt 4. aprillil 2019. a.
Head Uudised GoodNews