1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Lihavõtte linnuvaatluspäevadel märgati paljusid rändlinde
Lihavõtte linnuvaatluspäevadel märgati paljusid rändlinde

Lihavõtte linnuvaatluspäevadel märgati paljusid rändlinde

Haned
Haned

Möödunud nädalavahetusel Eesti Ornitoloogiaühingu poolt korraldatud lihavõtte linnuvaatluspäevadel oli esialgse kiirkokkuvõtte tegemise ajaks vaatamata kehvale ilmale kirja pandud vähemalt 85 000 lindu 151 liigist. Vaatlusi saab edastada veel kuni eesoleva neljapäevani, lõplik kokkuvõte tehakse järgmisel nädalal.

Esialgse kokkuvõtte järgi olid üle kolmandiku kirja pandud lindudest haned, kellel on käimas aktiivne ränne. Arvukamalt nähti veel metsvinte, naeru- ja kalakajakaid ning kormorane. Saabuma on hakanud ka linavästrikud, punarinnad, vainu- ja laulurästad, kivitäksid, kalakotkad, must-toonekured jt. Kõige sagedamini kohatud linnuliigiks olid kiirtulemuste järgi rasvatihane, hallvares, metsvint, sinikael-part ja kuldnokk. Lihavõttepühade kõige haruldasem leid oli juba reedel Räpina lähistel hanede seas nähtud eskimo lagle. Selle linnuliigi looduslik päritolu on meil siiski kahtluse all.

Liis Liivsoo (10-aastane) Parim töö kuni 12-aastaste vanusegrupis
Parim töö kuni 12-aastaste vanusegrupis

Lihavõtte nädalavahetusel kohatud linde saab 9. aprillini kirja panna siinsamas kodulehel või saata postiga aadressil Veski 4, 51005 Tartu. EOÜ tänab kõiki vaatluspäevadel osalejaid, linnuretkede korraldajaid ning Kristjan Adojaani ja OÜ 5dVisionit elektroonilise vaatlusankeedi loomise eest.

Aasta lind ruulib paljudes tegemistes

1. aprillil kuulutati välja aasta linnu särgikujunduse konkursi tulemused. Konkursile saadeti üle saja töö, millest särgiks võiks vormistada umbes kakskümmend kavandit. Neist mitme autori tööd vääriks kollektsioonina teostamist. Ornitoloogidest, disaineritest ja kunstnikest žürii pidi siiski tegema raskeid valikuid. Arvestada tuli ka seda, kui reaalne on idee elluviimine ja kuidas kavand särgil tegelikkuses välja näeks. Zürii valikut saab vaadata aasta linnu veebilehel.

21. märtsil Tartus toimunud EOÜ avatud ettekandepäeva osalejad said toreda üllatuse osaliseks, kui alustuseks seadis end sisse ansambel Konterbant, kes esitas viuaasta puhul värskelt valminud laulu. Viulaulu muusika ja sõnad on loonud EOÜ liige Peep Veedla. Nüüd on laul Aarne Tuule abiga saanud taustaks ka fotoprogrammi ning seda on võimalik nautida SIIN!

Kaks pesakaamera abil jälgitavat viupaari said endale lõpuks väikese konkursiga nimed. Varem pesitsema asunud paar sai nimedeks Mihkel ja Mari, neil on praeguseks pesas kolm muna. Pikemalt ettevalmistusi teinud paar sai nimedeks Kalju ja Katrin, nende pessa ilmusid esimesed kaks muna just sobivalt lihavõttepühade ajal. Mõlemast pesast saab otseülekannet vaadata ja foorumivestlusi jälgida Looduskalendri veebilehel.

 

Head Uudised GoodNews