1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Liiklusmärgid hakkavad infot koguma
Liiklusmärgid hakkavad infot koguma

Liiklusmärgid hakkavad infot koguma

Täna avati sügisel Taltechis alustav innovaatilise tulevikulinna professuur, mille puhul demonstreeriti Ülemiste linnakusse paigaldatavaid Eesti esimesi nutikaid liiklusmärke.

Neli liiklusmärki disainis ja arendas Eesti ettevõte Bercman Technologies. Märgid on varustatud kaamerate ja sensoritega ning mõõdavad jalakäijate ja sõidukite liikumist ning ennustavad nende trajektoore.

“Professuuri raames muutub linnak omamoodi katsebaasiks, kus kogutakse, töödeldakse ja sünteesitakse andmeid kaasaegse linna toimimisest ning testitakse samas keskkonnas uudseid lahendusi parema keskkonna loomiseks,” märkis Mainori juhatuse esimees Kadi Pärnits, kelle sõnul on linnaku arendajad lubanud professuuri rahastada lähiaastatel ligi poole miljoni euroga.

„Tunnustan Ülemiste City idee looja Ülo Pärnitsa ettenägelikkust: Ülemiste City ongi juba tulevikulinn,“ ütles Taltechi rektor Jaak Aaviksoo. Ta selgitas, et tulevikulinn ei tähenda keskkonda, kus on palju tehnoloogilisi vahendeid, vaid kohta, kus on hea elada ja töötada. Tehnoloogilised lahendused peavad sellele vaid kaasa aitama. „Erinevate erialade spetsialistide kokku toomisel on võimalik saavutada veelgi nutikamaid lahendusi arhitektuuris, ehituses, sisekliimas. Just selleks me superprofessorit otsimegi,“ selgitas Aaviksoo.

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu ütles, et linn vajab tänapäevasel segaste sõnumite ajastul konkreetseid teadmisi, et faktidel põhinevaid otsuseid vastu võtta. „Tallinna linna jaoks ongi hädavajalik uude professuuri panustada selleks, et meie tulevikuotsused põhineksid teadmistel, mitte tujudel,“ lisas ta.

Head Uudised GoodNews