1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Liitu geenidoonoritega ning anna hindamatu panus enda ja meie rahva tervisesse
Liitu geenidoonoritega ning anna hindamatu panus enda ja meie rahva tervisesse

Liitu geenidoonoritega ning anna hindamatu panus enda ja meie rahva tervisesse

Geeniandmed on meditsiini ja teaduse arengu jaoks olulise väärtusega. Tänu geenivaramu andmebaasile on edaspidi võimalik haigusi tulemuslikumalt ennetada ja efektiivsemalt ravida. Mida rohkem on geeniandmeid, seda täpsemaks muutuvad teadusuuringud ning kiireneb haigustega seotud geenivariantide avastamine. Tekivad uued võimalused personaalmeditsiini eeliste kasutusele võtuks Eesti inimeste tervise hoidmiseks.

Eestis on juba 52 387 geenidoonorit

Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu on loonud nii kodumaise kui ka rahvusvahelise arstiteaduse arengule väga olulise andmebaasi, millega 2017. aasta lõpuks oli liitunud üle 52 000 eestimaalase ehk rohkem kui 5 protsenti Eesti täisealisest elanikkonnast. Tänu andmete saamisele teistest tervisega seotud andmekogudest ja riiklikest registritest on geenivaramu andmebaas aja jooksul veelgi täienenud ning välja on töötatud meetodid terviseriskide paremaks ennustamiseks. Nii saab edaspidi geneetilist informatsiooni arvesse võttes haigusi tulemuslikumalt ennetada ja täpsemalt ravida. Eesti suurima ning Euroopa ühe edukama biopangana on geenivaramu oodatud partner rahvusvahelistes teadusprojektides üle maailma.

Eesti Vabariigi juubeliaastal kogutakse geenivaramusse 100 000 inimese andmed, seega 2018. aasta lõpuks on Eestis 152 000 geenidoonorit. Uutele geenidoonoritele tehakse geenikaart, mille alusel saab edaspidi hinnata personaalseid haigusriske ja ravimite sobivust. Geenivaramu andmebaasis olevad geeniandmed on kavas lähiaastatel integreerida igapäevameditsiini osaks. Projekti eesmärk on anda hoogu personaalmeditsiini arendamisele Eestis.

Viimaste aastate jooksul on toimunud kiire areng nii uute teadmiste, infomahtude kui ka tehnoloogia vallas. 2017. aastaks valmisid kõikidele senistele geenidoonoritele geenikaardid, mis võimaldavad analüüsida genoomis leiduvaid enim eristuvaid geenivariante. Need aitavad selgitada, miks on inimestel erinevad terviseriskid ning miks mõjuvad ravimid neile erinevalt. Eelmise aasta sügisel alustati geenivaramus tagasiside andmist geenidoonoritele. Selleks valmistasid geenivaramu teadlased ette algoritmid personaalsete geneetiliste riskide raportite koostamiseks, mis põhinevadki just geenikaartidelt saadud teabel.

Kuus milliliitrit verd – lõputult infot

Geenidoonoriks saamisel võetakse 6 ml ehk üks katsuti veeniverd. Vereproovid transporditakse geenivaramu laborisse Tartus, kus kõigile uutele geenidoonoritele tehakse personaalsed geenikaardid. Teisisõnu – andmete genotüpiseerimise analüüs. Genotüpiseerimine tähendab geenianalüüsi teostamist kogu inimese genoomi ehk DNA ulatuses – määratakse 640 tuhat üksikut nukleotiidi (A, T, C, G), mis on kõige sagedamini eri inimestel erinevad. Geenikaardi alusel hinnatakse edaspidi personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust. Tulevikus on võimalik individuaalseid geeniandmeid kasutusele võtta meie meditsiinisüsteemis.

Miks hakata geenidoonoriks?

Saad edaspidi teada isiklikud haigusriskid ja annad panuse teaduse ja meditsiini arengusse.

Kes võivad saada geenidoonoriks?

Geenidoonoriks võivad saada kõik vähemalt 18-aastased Eesti isikukoodi omavad eestimaalased, kes pole juba varem liitunud geenivaramuga.

Kuidas saada geenidoonoriks?

Geenidoonoriks saamiseks on vaja allkirjastada internetis nõusoleku vorm ja anda geeniproov ehk 6 ml veeniverd.

Oma nõusoleku projektis osalemiseks saad anda digiallkirjaga ID-kaardi või Mobiili-ID abil keskkonnas geenidoonor.ee. Geeniproovi loovutamiseks on üks lihtsamaid võimalusi anda eriarsti vastuvõtule minnes teada oma soovist loovutada vereproov geenidoonoriks saamiseks. Esialgu saad seda teha TÜ Kliinikumis, Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, Lääne-Tallinna Keskhaiglas ja Ida-Tallinna Keskhaiglas. Ka haiglaravil olles saad paluda arstil lisaks muudele analüüsidele võtta geeniproov.

Kui Sa ei pöördu käesoleva aasta jooksul nimetatud haiglates eriarsti juurde, võid minna vabalt valitud SYNLABi verevõtupunkti ja öelda, et soovid loovutada geeniproovi. Otse laborisse, ilma eriarsti visiidita, saad minna ka haiglates. Kõikide verevõtukohtade nimekiri, aadressid ja vastuvõtu kellaajad on leitavad samal veebilehel. Aasta jooksul vere loovutamise kohti tõenäoliselt lisandub. Kõige täpsem info on alati SIIN.

Perearstide juures esialgu vereproovi anda ei saa. Kogu protseduur võtab aega sama palju kui tavalise vereproovi andmine ja on Sulle tasuta. Haigekassa kindlustust olema ei pea.

Vereproovid transporditakse geenivaramu laborisse Tartus, kus kõigile uutele geenidoonoritele tehakse personaalsed geenikaardid ehk teisisõnu – DNA genotüpiseerimise analüüs. Genotüpiseerimine tähendab geenianalüüsi teostamist geenikiibi abil. Geenikiibilt määratakse 640 000 positsiooni, mis inimestel teadaolevalt omavahel erinevad. Nende erinevuste alusel on võimalik hinnata personaalseid haigusriske ja ravimite sobivust. Edaspidi on võimalik inimeste geeniandmed kasutusele võtta meie meditsiinisüsteemis.

Head Uudised GoodNews