1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Lina Iris Viktori piltidesse on põimunud Aafrika kultuuriajalugu
Lina Iris Viktori piltidesse on põimunud Aafrika kultuuriajalugu

Lina Iris Viktori piltidesse on põimunud Aafrika kultuuriajalugu

21. veebruarist 10. maini saab Fotografiska Tallinnas näha Briti-Libeeria päritolu fotokunstniku Lina Iris Viktori loomingut, mis ühendab endas fotograafia, maalikunsti, performance’i ja skulptuuri iidse kuldamistehnikaga. Fotod näitusel „Tume testament” on keerukad, mitmekihilised ja piiratud värvipaletiga pildipinnad, mida iseloomustab 24-karaadise lehtkulla kasutamine.

Lina Iris Viktori musta-kullakarva piltide sisse on põimunud kogu Aafrika diasporaa keerukas kultuuriajalugu. Oma töödes uurib ta „musta” kui värvuse, väärtushinnangute ja ühiskondlik-poliitilise teadvuse mitmetahulisi tähendusi ning nende kultuurilisi, ajaloolisi ja ainelisi seoseid. Tema jaoks kannab must sügavat ürgset tõukejõudu, olles materia prima ehk algaine, eluandev algallikas, tumeaine. Kuld on aga nii sümbol kui ka materjal, teispoolsuse vaimne kandja.

Näituse kuraatori Renée Mussai sõnul on Viktori ainukordse kunstiloomingu tuumaks „musta kogemuse” ja „olemasolu” mõjus edasiandmine ja nendega seotud keerukad kultuurinarratiivid. „Iga rikkalik teos sisaldab mitmeid sügavalt mõtlemapanevaid kihte. Esteetikat ja poliitikat tasakaalustades annab ta aja ringkäiku rõhutades uue vaate ajaloole ning toob meie ühise mineviku ja võimaliku tuleviku esile positiivsel, nägemuslikul moel.”

Kunstniku kontseptuaalne lähenemine toetub mitmesugustele kunstitraditsioonidele ja visuaalsetele inspiratsiooniallikatele alustades Euroopa portreekunstist ning klassikalisest mütoloogiast ja astronoomiast, lõpetades vana-Egiptuse ja Aafrika sümboolikaga.

Lina Iris Viktor kasutab figuure kujutavate tööde puhul tavaliselt omaenda keha, mis on võõbatud läikivmustaks ja esitatud universaalse inimliku vormina, mida läbivad erinevad narratiivid.

„Näituste teosed loovad kõikehaarava visuaalse maailma ja sümboolse keskkonna, mis pakuvad vaatajale puudutava kogemuse ning panevad sügavalt mõtlema ajaloolistele ja kultuurideülestele müütidele,” kirjeldab Maarja Loorents, Fotografiska Tallinna näituste juht. „Mustas peitub ainult täiuslik ilu ja sügavus. Ürgne allikas, mis pani aluse kõigele muule – nii on Lina Iris Viktor ise öelnud.”

Näitusteseeriad „Tume manner”, „Seitse” ja „I, II, III ja IV vaatus” on kujuteldav vastulöök 19. sajandist pärit Aafrika kui pahaendelise, ohtliku ja kaootilise „pimeda mandri” müüdile. Kunstnik kutsub vaatajaid mõtisklema pimeduse ja valguse tähenduste üle, ühendades mineviku, oleviku ja tuleviku. Fotodele lisanduvad peened luulelaadsed pildiallkirjad, mis jätavad seeria eksistentsiaalsed küsimused ometi ühese vastuseta.

Head Uudised GoodNews