1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Linnarohtla istutamine Uueturu parki avab Tartu linnalooduse projekti
Linnarohtla istutamine Uueturu parki avab Tartu linnalooduse projekti

Linnarohtla istutamine Uueturu parki avab Tartu linnalooduse projekti

Kureeritud Elurikkuse juhtimisel muudetakse Uueturu pargi muruala mitmekesiseks linnarohtlaks. Kesklinna elukeskkonna märkimisväärne rikastamine on ühtlasi ka linnaloodusele keskenduva projekti Tartu ROHEring avasündmuseks.

Uueturu parki linnarohtla rajamine on järgmine samm Tartu südalinna elurikkuse suurendamisel ja aitab moodustada tervikut eelnevatel aastatel rajatud linnasalu (Vabaduse puiestik) ja linnaniiduga (Keskpark ja Uueturu pargi üks osa). Linnarohtla on mitmekesise taimestikuga pargiala, kus matkitakse peamiselt kodumaiste taimeliikidega looduskooslusi, olulisel kohal on nii puud, põõsad kui rohttaimed.

Linnarohtla on mitmekesise taimestikuga pargiala, kus matkitakse peamiselt kodumaiste taimeliikidega looduskooslusi, olulisel kohal on nii puud, põõsad kui rohttaimed.

Uuendatud pargis hakkab silmailu olema kogu suve vältel. Park on planeeritud nii, et taimekogumite vahel oleks võimalik liikuda ja madalamal murul ka istuda. Kõik Uueturu pargis olevad puud säilitatakse ja põimitakse uute kooslustega.

Kureeritud Elurikkuse projekti eestvedaja Merle Karro-Kalberg ütles, et nende eesmärk on muuta Tartu kesklinna pargid mõnusamaks kohaks nii inimestele kui teistele linna oma koduks pidavatele liikidele. „Linnarohtla liigiline koosseis on valitud selliselt, et need meelitaks liblikaid ja kimalasi, rikastaks väikeste lindude toidulauda ja pakkuks neile pelgupaika.“ Karro-Kalberg lisas, et linnarohtla esimestel aastatel vajavad taimed kasvamiseks aega, seega palume linastel varuda kannatust, sest looduskeskkonna loomine on pikaajaline tegevus.

Linnarohtla liigiline koosseis on valitud selliselt, et need meelitaks liblikaid ja kimalasi, rikastaks väikeste lindude toidulauda ja pakkuks neile pelgupaika.

25. mail istutatakse koos Tartu asutustega parki mustsõstart, raudrohtu, ojamõõla, punet, soolikarohtu ja paljusid teisi põõsaid ja rohttaimi. Kõik tartlased on oodatud talgutel kaasa lööma alates kella viiest õhtul, et koos luua meeldivam linnakeskkond nii meile kui linnalooduse liikidele. Võimalusel tasub kaasa võtta enda labidas ja töökindad. Kell 17.30 tutvustatakse pargis Tartu ROHEringi projekti ning pärast seda jätkub õhtu külviluule ning külvidiskoga.

Rohtla kavandasid aednik Kertu Rajasaare ning maastikuarhitektid Anna-Liisa Unt, Karin Bachmann ja Merle Karro-Kalberg.

Head Uudised GoodNews