1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Lisatud videod ja meelespea külastajale! Millal sa viimati said kitsega tõtt vaadata või proovida kombaini rooli istuda? Osale avatud talude päeval!
Lisatud videod ja meelespea külastajale! Millal sa viimati said kitsega tõtt vaadata või proovida kombaini rooli istuda? Osale avatud talude päeval!

Lisatud videod ja meelespea külastajale! Millal sa viimati said kitsega tõtt vaadata või proovida kombaini rooli istuda? Osale avatud talude päeval!

avatud talude päev23. juulil kolmandat korda toimuvale üle-eestilisele avatud talude päevale on registreerunud 186 talu ja põllumajandustootjat. Registreerida on võimalik kuni 1. maini.

Harjumaalt on registreerunud 33, Pärnumaalt 24, Viljandimaalt 17, Tartumaalt 16, Valgamaalt 15, Põlvamaalt 14, Lääne- ja Ida-Virumaalt 10, Järva- ja Raplamaa 9, Lääne- ja Võrumaalt 8, Saaremaalt 7, Jõgevamaalt 5 ja Hiiumaalt 1 talu.

„Eelnevalt osalenud ettevõtjad on avatud talude päeva kirjeldanud kui ühte parimatest riigipoolsetest algatustest Eesti maaelu ja väiketootja jaoks maapiirkonnas. Neil, kelle juurest saab midagi kaasa osta, on kindlasti aasta parim müügipäev ja otse tootjalt ostes on hind tarbijale ka soodsam,” ütles avatud talude päeva projektijuht Karolin Lillemäe Maaeluministeeriumist. „Kutsume talusid ennast kirja panema, registreerimine kestab 1. maini!”

Esmakordselt osaleb 60 talu, teist korda 62 talu ja kolmandat kord 64 talu. Kolmandat korda osaleb mahemarjakasvatusega tegelev Peedo talu Põlvamaalt. „Avatud talude päev on väga positiivne üritus, mis toob tarbijad otse koduhoovi kohale. Isegi kaugema nurga rahva juurde, nagu me oleme, tuli ilma suurema reklaamita kohale ligi 400 inimest,” ütles talu peremees Aare Rätsepp. „Aina suuremat huvi tuntakse marjakasvatuse vastu. Uuritakse, kas 14 hektari pealt korjatakse marjad käsitsi ära, paljud näevad marjakombaini esimest korda.”

Tegevusalade järgi on enim registreerunud talud, kus saab erinevaid loomi või linde näha (90), palju on ka iluaianduse (33), käsitöö (29) ning piimatootmisega tegelejaid (28).

Avatud talude päeval osalemiseks tuleb talu või põllumajandustootmine registreerida hiljemalt 1. mail (ava registreerimisvorm).

Mis avatud talude päeval toimub?

23. juulil 2017 kell 10-17 toimub kolmandat korda üle-eestiline avatud talude päev. Külastajaid ootavad nii suuremad farmid kui ka väiksemad talud, põnevad loomad ja taimed, vinge põllumajandustehnika, päris talutoit, ekskursioonid, töötoad ja veel palju põnevat. Igal talul on oma programm, milles näidatakse oma talu eripärasid.

Millal sa viimati said kitsega tõtt vaadata?

Avatud talude päev annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab kodumaine toit ja mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte. Millal sa viimati said kitsega tõtt vaadata või proovida kombaini rooli istuda? Osale avatud talude päeval 23. juulil maale, siis saad.

Lühidalt – meelespea külastajale

Varu külastusteks aega

Võta kaasa hea tuju

Jälgi vastuvõtjate juhiseid

Pea kinni kellaaegadest

Võta kaasa sularaha

Vihmase ilma korral võta kaasa kummikud ja vihmariided

Jäta oma lemmikloom koju – säästad nii taluloomi ja oma lemmikut

Küsi pererahvalt küsimusi

Naudi päeva!

8 praktilist nõuannet avatud talude päevaks 

Tutvu eelnevalt talude programmidega

Nii saad endale kõige huvipakkuvamad kohad välja valida ja külastada neid kellaaegadel, kus programmis on Sinu pere jaoks kõige põnevamad tegemised. Ole kena ja pea kellaaegadest kinni.

Riietu nii, et farmielu su tuju ei rikuks.

Loomakasvatuses on ikka omad iseloomulikud lõhnad – arvesta sellega ja riietu vastavalt. Vihmase ilma korral võta kaasa kummikud ja vihmariided.

Ole kena ja järgi vastuvõtjate juhiseid.

Sa tuled ju taludesse ja põllumajandusettevõtetesse külla. Kui liikumiseks lubatud alad on eraldi märgitud, siis pea neist kinni. See võib olla vajalik Sinu enda, Su laste, aga ka talu loomade turvalisuse huvides.

Pargi auto selleks ette nähtud kohta.

Teepervedele parkides jälgi, et Sa ei takistaks liiklust ja ohutus oleks tagatud.

Võta kindlasti kaasa hea tuju ja uudishimulik meel.

Maal on ju mõnus uudistada ja päeva nautida! Küsi pererahvalt küsimusi ka, nii saad kõige paremini teada, kuidas see Eesti toit ikkagi kasvab ja kuidas maaelu käib.

Miks võtta kaasa sularaha?

Kuigi külastused on tasuta, siis võib programmis olla põnevaid töötubasid, millel on sümboolne tasu. Samuti saab paljudes kohtades osta maitsvat talutoitu, millest Sa ju ei taha ilma jääda. Aga talus pangaautomaati pole.

Jäta võimalusel oma lemmikloom koju.

Säästad nii taluloomi ja ka oma karvast sõpra. Kui ta on sul siiski kaasas, tuleb jälgida võõrustajate juhiseid. Kui tahad kindlasti koos lemmikloomaga talusid külastada, helista palun ette ja räägi pererahvaga läbi.

Tee pilte!

Tee vahvast päevast pilte ja jaga neid Instagramis või avatud talude päeva Facebooki lehel märkega #avatudtalud. Siis saavad päevast osa ka need, kes mingil põhjusel osa võtta ei saa.

Vaata eelmise aasta avatud talude päeva videot!

Avatud talude päev 2016 – Voore farm OÜ

Avatud talude päev 2016 – Rautsi talu

Avatud talude päev 2016 – Kehtna Mõisa OÜ

Avatud talude päev 2016 – Pajumäe talu

Avatud talude päev 2016 – Sae talu

Avatud talude päev 2016 – Nopri talu

Monika Kuzmina Peatoimetaja