1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. EKSKLUSIIV I Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik: kõige olulisem on kuulata oma keha
EKSKLUSIIV I Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik: kõige olulisem on kuulata oma keha

EKSKLUSIIV I Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik: kõige olulisem on kuulata oma keha

Loodusterapeudil ja joogaõpetajal Mai-Liis Kivistikul tekkis side loodusega lapsepõlves. Praeguse tasandini oma valdkonnas jõudis erudeeritud ja hurmav daam aga pideva õppimise ja muutumise kaudu. Õppimine ja muutumine on tema sõnul tänases ühiskonnas edasijõudmiseks iseenesestmõistetavad.

Oma töös loodusterapeudi ja joogaõpetajana püüab Mai-Liis jõuda täisuslikkuseni ja teeb kõik selleks, et ka kliendi jaoks oleks temaga kohtumine kõrghetk. Mai-Liis Kivistik usub organismi isetervenemisse, kuid tema sõnul ei tule see niisama.

Usutluses Heade Uudiste portaalile rääkis Mai-Liis Kivistik ka ühe eriti hea uudise.

On ütlus, et kõik me tuleme lapsepõlvest. Kus möödus teie lapsepõlv? Kuivõrd on see periood avaldanud mõju teie praegusele tööle, elustiilile, mõttemaailmale?

Olen nõus, et lapsepõlv ja kodu mängivad väga olulist rolli inimese kujunemisel. Ei ole minagi erand. Taimed on mind juba geneetiliselt saatnud. Mõlemad mu vanaemad on taimedefännid ja teavad neist nii mõndagi rääkida. Mu ema kasutas lapsepõlves erinevaid holistilisi ravimeetodeid. Tänu sellele otsin ka mina tervisemurede lahendamisel abi loodusest, mitte kokkupressitud tabletist.

Minu mõtestatud taimedetee siiski algas alles mõned aastad tagasi, sest joogarada käies oli minu jaoks loogiline jõuda lähemale üleüldiselt naturaalsemale eluviisile. See soov omakorda viis mu loodusterapeudiõppele, sest tundsin, et üksi lugedes on seda kõike liiga palju ja süsteemi keeruline luua. Tänu õpingutele sain aru, et kui oskame ümbritsevat märgata, siis avastame, et taimed suhtlevad meiega ja soovivad meid toetada. Kõik on palju lihtsam, kui ma algselt arvasin.

Mitmendat aastat töötate loodusterapeudina ja joogatreenerina? Kui võrrelda seda tööd algusaegadel ja praegu,  siis millised  muutused on toimunud? Küllap olete agar iseõppija ja arenete pidevalt ka ise?

Kõik on pidevas muutuses. Me ei ole täna need, kes me olime eile ja homme pole me need, kes olime täna. Ma olen elukestev õppija ja täiendan end pidevalt. Mul pole reaalselt ühtegi aastat, kus ma midagi ei õpiks. Olen lisaks õppinud 2015-2021 coaching’ut, mentorlust, joogat, näojoogat, qigong’i, reikit, access bars’i, Deep PEAT 4, meta-EFT-d, läbinud erinevaid idufirmade koolitusi, olnud Loomeinkubaatoris inkubant, lõpetanud loodusterapeudiõppe Herbaticumis. Hetkel näiteks täiendan end osteopaatia ja homöopaatia valdkondades. Hiljuti läbisin funktsionaalse anatoomia kursuse, et saada veel rohkem aimu terviklikust inimesest. Minu jaoks on oluline, et suudaksin kliendile pakkuda võimalikult laiapildilist lähenemist. Ei ole vahet, kas räägime joogatunnist või teraapiasessioonist. Holistilises ravis on mitmeid erinevaid praktikaid koos kasutades palju rohkem kasu, kui igat varianti eraldi kasutada. Kõige olulisem on alati keha kuulata, sest ka meie keha on erinevatel päevadel isemoodi.

Missuguste muredega inimesed teie kui loodusterapeudi poole sagedamini pöörduvad?

Kõige enam on levinud naha- või uneprobleemid, tursed, immuunsuse turgutamine, peavalud, vererõhuprobleemid ja menstruatsioonivaevused.

Mille põhjal otsustate, millist teraapiavormi rakendada? Kui kiiresti tekib vaimne side patsiendiga?

Loodusterapeut on holistilise maailmavaatega taimedesõber, kelle eesmärk on tuua inimese ellu sügav kontakt loodusega. Loodusterapeut vaatleb inimest tervikuna ja kasutab töövahenditena taimi, õlisid, tinktuure, salve, tõlvikuid – kõike, mida saab kasutada taimeväe kättesaamiseks. Erinevate seisundite toetamiseks võetakse sageli appi elemendid. Muistsed kreeklased (450 eKr) uskusid, et kõik me koosneme neljast elemendist: maa, vesi, õhk ja tuli. See holistiline lähenemine on kasutusel ka herbaatikute seas.

Vajadusel lisan sinna juurde vastavad liikumise ja toitumise nõuanded. Side patsiendiga tekib juba sellest hetkest, kui ma ruumi looma hakkan. Me oleme kõik omavahel seoses.

Millises keskkonnas abivajajaid vastu võtate? Millist rolli ümbrus teie töös mängib?

Ümbrus mängib alati rolli. Loon kliendile ruumi, kus ta saab end turvaliselt tunda ja toetan juba seansi käigus ruumienergiat taimetossuga või Herbazeni elementküünlaga.

Kas loodusterapeudina on teie töös midagi ainulaadset, mida teised sama valdkonna spetsialistid ei rakendada?

Kindlasti on iga terapeudi seanss omamoodi niinimetatud tema nägu. Mina loon ruumi kliendi energiast ja enda tunnetusest lähtudes. Seansi käigus põimin teadmiseid taimedest, inimese füüsilisest koormusest ja vaimsest tasakaalust lähtudes.

Teie elus on mänginud suurt rolli vereurmarohi. Võib-olla on mõnest taimest veel selline lugu rääkida?

Herbazeni kehakoorija Female Force tekkis sellest, et raudrohi oli 2019. aastal mulle üks suur toetaja ja õpetaja. Igal taimel on alati sõnum, mida ta kaasas kannab. Seda tuleb lihtsalt märgata. Raudrohi on naistetaim ja suurt väge täis taim. Energeetiliselt on tema sõnumiks minna läbi raskuste ja saada sellega suurepäraselt hakkama. Kindlasti nõustud minuga, kui vaatad, kus või kuidas ta kasvab. Ta suudab isegi keset bensiinijaama kivi alt jõudsalt kasvada ja ikka olla graatsiline tema ise. Mäletan ise selgesti, kui maakodus üht järjekordset taimemeditatsiooni tegin ehk teisisõnu võtsin aja ühe raudrohu ees ja läksin tema voolus kaasa. Kõige lihtsam on seletada seda võrdluses küünlameditatsiooniga. Inimene jälgib meditatsiooni käigus küünalt, mina jälgisin taime. Selle 15 minuti käigus oli mul tugev teadmine olemas, mis on koorija nimi ja mis on ülejäänud koostisosad selles tootes. Tegelikult sünnivad kõik Herbazeni tooted läbi minu enda suhtlemise erinevate taimedega ja loomulikult tänu sellele on ka killuke minu südant igas purgis.

Kui reaalseks peate, et organism suudab haigustest ise paraneda? Kuidas saaksime organismile selleks palvet või käsku anda?

Organism suudab end ise tervendada, aga me peame ise selleks ka olema valmis harjumustes muutuseid tegema. Niisama ei juhtu kahjuks mitte midagi. Otsus, et ma olen valmis muutusteks, algatab ka protsessid.

Juhite looduskosmeetikabrändi Herbazen. Kui keeruline oli luua selle brändi fenomen? Kuidas konkurentsis vastu peate?

Ma ei mõtle konkurentsile. Minu meelest on Eesti selleks liiga väike. Hoopis toredam on näha, et on mitmeid pakkujaid, kes suunavad inimest tervislikumaid valikuid tegema.

Kindlasti on keeruline luua brändi. Väljapoole ju tegelik töö ja vaev ei paista kunagi, kuid kas üldse peaks?! Herbazeni jaoks on oluline, et inimene saaks päriselt aru, kuidas ja mida endale peale määrida või millised ravimtaimed on päriselt esimesena olulised. Õpetame inimest ise enda elu eest vastutama, mitte lootma kellelegi teisele. See on ka põhjus, miks erineme teistest – me pole lihtsalt looduskosmeetikabränd, vaid elustiili ettevõte. Roheline mõtlemine, minimalistlik eluviis ja kõrge eani tervislikud valikud.

Kuidas ise tugevdate sidet loodusega, milliseid üllatusi olete avastanud taimeriigis?

Iga päev on taimeriigis mõni üllatus või suisa sõnum. Taimed on elusolendid ja reageerivad kõigele enda ümber. See tagab aga selle, et iga käik loodusesse on alati põnevalt erinev.

Jälgi alati, mis taim jalutuskäigul su tähelepanu küsib, nii saad teada, mis taim sulle appi tõttab. Võib-olla vastab ta mõnele su küsimusele, aga võib-olla on sul endal teda vaja tarvitada.

Mina käin igal nädalal metsas matkamas. Maandan ja taastan end nii nädalast. Hetkel elan veel kesklinnas, mis ei võimalda igapäevaselt metsa jõuda, kuid nädalavahetused juba vahele ei jää.

Kodus on mul ka mitmeid taimi ja suur metsapilt on elutoa seinal, et ikka killuke loodust oleks lähedal.

Mis andis tõuke hakata joogaõpetajaks? Mille põhjal saab öelda, et joogatund on õnnestunud?

Minu esimene kokkupuude joogaga oli 8-aastaselt, sest ema võttis mind erinevatesse laagritesse kaasa. Tol ajal tundus see väga veider ja ma arvasin, et ei joogata kunagi. Uus taasavastus toimus 2014. aastal, kui kirjutasin IT-alast bakalaureuse lõputööd. See aeg oli üks kõige stressirohkemaid üldse, sest mulle absoluutselt ei sümpatiseerinud mu lõputöö teema. Sellegipoolest tegin ma ta ära, aga tõesti oli suur abiline jooga. Käisin siis Tallinna Õpetajate Majas ühel joogakoolitusel, et päriselt mõista, mida ja miks teha, ning õppisin peale esimest tundi joogat koheselt armastama. See rahu ja kooskõla iseendaga, mis ma matil kogesin, ei ole mind siiani maha jätnud.

Mul tegelikult oli juba ammu unistus olla joogaõpetaja, aga ma kartsin seda otsust vastu võtta.

Mul oli mitu aastat peas mõte, et mis mõttega ma üldse hakkan õpetama, kui joogaõpetajaid on

niigi nii palju. Tegelikult on alati õpetajaid juurde vaja, sest igaüks on ainulaadne ja on osa

inimesi, kes just seda ainulaadsust vajavad.

Alustasin õpetamist 2017. aastal yoga funk’iga ja sealt liikusin edasi vinyasa-jooga peale. Olen õppinud veel lisaks ka laste-, näojoogat ja yin-joogat ning täiendanud end lisaks Eestile ka välismaal. Minu praegused tunnid on aga hoopis M.A.I.-jooga ehk ma-armastan-iseend-jooga, mis baseerub vinyasa-stiilil, aga eelkõige on inspireeritud sellest, mida ma ruumis tunni ajal kogen.

Joogatund on õnnestunud, kui energeetiliselt õhkub ruumis rahu.

Populariseerite ka Eestis seni veel vähe levinud näojoogat. Milles see seisneb?

Näojoogaharjutuste regulaarne praktiseerimine aitab vananemise vastu, parandab naha struktuuri, kvaliteeti ja hoiab ära selle lõtvumise. Näolihased ei erine ülejäänud kere lihastest. Näos on üle 50 erineva lihase, millest kõiki igapäevaselt ei kasutata. Lihaste passiivsus muudab naha lõdvaks ja toob kaasa enneaegse vananemise. Näo vananemine on osaliselt tingitud lihaste toonuse kadumisest. Kui harrastad näojoogat regulaarselt, võid muuta kogu näo tugevamaks ja nooruslikumaks. Pea meeles, et alustamiseks pole keegi liiga noor või vana ja sugu pole määrav.

Kaugele jõudsite võistlustantsus? Kuivõrd on võistlustants tulnud kasuks teie praegustele tegevustele? 

Võistlustants tippspordina on andnud mulle väga palju. Esiteks füüsilise koormuse talumise oskuse ja teiseks eesmärkide poole minemise kindluse, isegi siis, kui tuleb läbi takistuste liikuda. Kõige olulisem on siiski tervislik eluviis ja mõistmine, millised tagajärjed on minu enda valikutel.

Mida teete selleks, et teie keha ja vaim alati teie sõna kuulaks? 

Alustan hommikut rohelise selleri-avokaado smuutiga ja teen kindlasti ühe joogaseeria, et päevale energia paika panna. Lugemiseks jätan aega õhtuti enne uinumist. Proovin päevas liikuda vähemalt 7000 sammu ja juua piisavalt aluselist vett. Toiduvalik on mul juba sporditaustast tingituna tervislik, suure osa moodustavad juurviljad ja salatid. Sellegipoolest olen tumeda šokolaadi sõber.

Kuna intervjuu on Heade Uudiste portaalile, rääkige palun üks hea uudis, mida soovite teistega jagada.

Käima on läinud üks super tõhus “Tasuta väljakutse: Eestimaa teeb näojoogat”. Õpi selgeks ja soorita viis nägu stimuleerivat harjutust ning filmi need üles. Kõikide osalejate vahel lähevad loosi põnevad auhinnad. Eesmärk on olla loov just harjutuste tegemise kohtadega ja näidata, et näojooga on meile kõigile lihtne ja imeline noorust hoidev praktika.

Kuidas videot saata?

  • Ole loov ja jaga, millised on kohad/kuidas saab näojoogaharjutusi oma päevakavasse siduda.
  • Kasuta filmimiseks telefoni landscape-asendit.
  • Kindlasti salvesta kõik viis harjutust.
  • Naudi head enesetunnet.
  • Saada originaalfail info@herbazen.eu.

Peaauhinnaks on neljanädalane näojoogakursus, Herbazeni särava naha komplekt, kaardid, personaalne konsultatsioon. Teine ja kolmas koht saavad auhinnaks näoõli Clensik, näorulliku ja kaardid.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews