1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Luuletaja ja kirjanik Mats Traat pälvis Tallinna raemedali
Luuletaja ja kirjanik Mats Traat pälvis Tallinna raemedali

Luuletaja ja kirjanik Mats Traat pälvis Tallinna raemedali

Tallinna linnavalitsus otsustas anda raemedali teenekale luuletajale, proosakirjanikule, luuletõlkijale, dramaturgile ja stsenaristile Mats Traadile.

Mats Traat on sündinud 23. novembril 1936 Tartumaal ning tähistab sel aastal 85. juubelit. Ta lõpetas 1964. aastal Moskvas Maksim Gorki nimelise Kirjandusinstituudi ja töötas aastatel 1965-1968 Tallinnfilmis stsenaristide toimetuskolleegiumi liikme ja filmitoimetajana. 1968–1969 õppis Mats Traat Moskvas kaheaastastel kõrgematel stsenaristide ja filmirežissööride kursustel.

Alates 1970. aastast on ta tegutsenud vabakutselise kirjanikuna. Ta alustas oma loominguteed luulega, milles on kõrvuti tulevikuoptimism ja kodumaateema, hiljem on ta viljelenud filosoofilist, loodus- ja isamaaluulet. Proosateoste põhiteemad on eestlaste saatuse kujutamine maaelu ajaloo kaudu ja inimese teisenemine muutuvas ajas. Mats Traat on kirjutanud üle 20 romaani, kümme novellikogu, mitukümmend luulekogu. Ta on kirjutanud ka näidendeid ja filmistsenaariume, teiste seas „Tants aurukatla ümber“ ja „Ukuaru“. Samuti on ta tõlkinud luulet läti, makedoonia, tšehhi ja poola keelest. Niisamuti on Traadi loomingut tõlgitud teistesse keeltesse. Eelmisel aastal ilmusid tema luulekogu „Taivatäis tsirke“ ja novellikogu „Abielu viies päev“.

Mats Traati on tunnustatud kümnete erinevate kirjanduspreemiatega, ta on pälvinud Valgetähe IV klassi teenetemärgi, Eesti Vabariigi Kultuuripreemia ja Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali elutööpreemia. Raemedal antakse Traadile üle 22. novembril kirjaniku juubelile pühendatud erietendusel Eesti Draamateatris.

Head Uudised GoodNews
tags: