1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Maailmakoristuspäeva kõnekeskus asub sel aastal Tallinna linnavalitsuse esitluskeskuses
Maailmakoristuspäeva kõnekeskus asub sel aastal Tallinna linnavalitsuse esitluskeskuses

Maailmakoristuspäeva kõnekeskus asub sel aastal Tallinna linnavalitsuse esitluskeskuses

Tuleval laupäeval, 19. septembril kogunevad inimesed kuni 180 riigist maailma koristama. Koristuspäev saab alguse Austraalia lähedalt Fiji saarelt ning lõpeb Hawaiil. Maailmakoristus on maailma suurim ühepäevane kodanikuaktsioon, mille staap asub aga siinsamas, koduses Tallinnas, linnavalitsuse esitlusruumes.

Maailmakoristuspäeva kõnekeskuse tööst võtab sel aastal osa ligi 120 vabatahtlikku, kes helistavad vahetustega ning hajutatuse nõudeid silmas pidades läbi kõik koristusaktsioonide korraldavad riigid. „Maailmakoristuspäev on maailma kõige suurem ja minu arust ka väga tähtis üritus. Eriti oluline on seejuures kõigi osalejate ühine soov maailma vabast tahtest veidi puhtamaks teha. Kutsun kõiki inimesi maailmakoristusest osa võtma – igaühe panus on oluline ning väärtuslik,“ sõnas linnapea Mihhail Kõlvart.

“Maailmakoristus koondab taas kogu maailma tähelepanu Eestisse, Tallinna südalinna. Maailmakoristus toob Tallinna maailmakaardile ja toob maailma meie pealinna. Maailmakoristus on sündinud Eestis ja just siit võtame ühendust enamike riikidega üle maailma et vahendada maailmakoristuse ajal toimuvat maailmale. Mul on hea meel, et Tallinn on pürgimas roheliseks pealinnaks ning saame sümboolselt olla just Tallinna esindusruumides kogu oma kõne-ja meediakeskusega,” ütles rahvusvahelise Maailmakoristuse eestvedaja ja Let’s Do It World tegevjuht Anneli Ohvril.

Maailmakoristuspäeva ja ka Tallinna linna fookuses on sel aastal konireostus. Maailmas toodetakse aastas 6 triljonit sigaretti ning 75% ehk 4,5 triljonit jõuavad pärast kasutamist konina loodusesse. Sigaretifiltrid lagunevad looduses mikroplastiks ning näiteks Läänemere plastreostusest moodustavad konid 50%. 80% konidest jõuavad aga veekogudesse maismaalt ning ainuüksi üks koni võib mürgitada kuni 1000 liitrit vett. Maailmakoristuspäeva eesmärgiks on läbi tublide vabatahtlike kokku koguda miljard koni. Möödunud aastal võttis maailmakoristuspäevast osa 21,2 miljonit inimest 180st riigist.

Tallinn on 2022. aasta Euroopa Roheliseks Pealinnaks kandideerimise eelprogrammis algatanud kampaania „Koni koht on prügikastis“. Koostöös Maailmakoristuse, Tallinna Sadama, Tallinna Lennujaama, Tallinki, Eckerö Line ja Viking Line läbi viidava kampaania eesmärgiks on vähendada läbi linnatänavatele ning seeläbi sadeveerestide kaudu Läänemerre jõudvate konide arvu. Lisaks osaletakse sadeveeluukide markeerimise kampaanias „Meri algab siit“ ning tuuakse tänavatele spetsiaalsed Ballot Bin koniprügikastid, mis vähendavad uuringute alusel konireostust 50-80%. Tallinna kui Euroopa Rohelise Pealinna finalisti ametlik koduleht asub siin.

Maailmakoristuspäev on ÜRO säästva arengu eesmärkide nädala (18.-26. september) avaüritus. Ülemaailmset aktsiooni korraldab rahvusvaheline keskkonnaorganisatsioon Let´s Do It World, millel on liikmesorganisatsioonid 150s riigis ning mille peakorter asub Tallinnas, linnavalitsuse kõrval, Roosikrantsi 3.

Head Uudised GoodNews