1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Maailmakoristuspäevast võttis vaatamata keerulistele oludele osa ligi 15 miljonit inimest
Maailmakoristuspäevast võttis vaatamata keerulistele oludele osa ligi 15 miljonit inimest

Maailmakoristuspäevast võttis vaatamata keerulistele oludele osa ligi 15 miljonit inimest

17. septembril 2022 toimunud maailmakoristuspäeva kinnitatud andmete kohaselt võtsid ülemaailmsest koristusaktsioonist osa 14,8 miljonit inimest 190 riigist. Maailmakoristuspäeva tulemuste tutvustamine ning sihiseadmine järgmiseks globaalseks koristuseks toimub sel nädalal Tallinnas toimuval delegaatide kogunemisel.

Seekordne maailmakoristus toimus keerulistes oludes. “Maailmakoristust korraldavad ja sel nädalal Eestisse tulevad delegaadid korraldasid koristusaktsioone vaatamata sõjaliste konfliktidele, keskkonnakatastroofidele ning ekstreemsete ilmaoludele. Koristused toimusid ka sõjast haaratud Ukrainas, üleujutustele vaatamata Pakistanis ning vabatahtlikud võtsid maailmakoristuspäevast osa ka Afghanistanis, kus Taliban kodanikualgatusi taunib,” sõnas maailmakoristust organiseeriva MTÜ Let’s Do It World globaalse võrgustiku president Heidi Solba. “Need on vaid mõned näited maailmakoristuspäeva osaliste vaprusest ning soovist luua parem ja puhtam maailm, mida ei peata ka kõige tõsisemad katsumused.”

Keenia maailmakoristuspäev. Foto: MTÜ Let’s Do It World

Vaatamata tõsistele takistustele nägi maailmakoristuspäeval ka erakordset koostööd. “Küprose koristusel nägime, kuidas esimest korda vaatamata keerulisele poliitilisele ajaloole ühendasid Kreeka ja Türgi saare koristamiseks jõud. Hollandis tehakse aga sisulist koostööd Indoneesiaga prügiekspordi probleemi lahendamiseks,” lisas MTÜ Let’s Do It World tegevjuht Anneli Ohvril. “Ka Eestist osales rekordarv inimesi, ligi 50 000 ning ning 93% meie maailmakoristuspäeva osalistest olid lapsed ja noored. Suur tänu kõigile osalistele!”

Gruusia maailmakoristuspäev. Foto: MTÜ Let’s Do It World

2022. aasta maailmakoristus tõi ka rekordeid, 19% osalenud riikidest kaasasid rekordarvu oma elanikest võrreldes eelnevate maailmakoristustega.

Brasiilia maailmakoristuspäev. Foto: MTÜ Let’s Do It World

45% osalenud riikidest kasvatasid oma osalejate arvu võrreldes 2021. aasta maailmakoristuspäevaga. Osalejate abiga koguti kokku 60 000 tonni prügi ning vabatahtlikud panustasid üldarvestuses ühel päeval toimunud koristusse 30 miljonit tundi.

Mosambiik maailmakoristuspäev. oto: MTÜ Let’s Do It World

Eestist alguse saanud MTÜ Let’s Do It World korraldatav maailmakoristuspäev on ajaloo suurim üleilmne kodanikualgatus, mis pürgib sel aastal ka ÜRO ametlikku kalendrisse. Sel nädalal, 26.-29. jaanuarini toimub Tallinnas Let’s Do It World rahvusvaheline konverents, millest võtab kohapeal või virtuaalselt osa enam kui 700 inimest 115 riigist. Konverentsi toetab EAS Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu.

2023. aasta maailmakoristuspäev toimub laupäeval, 16. septembril.

Head Uudised GoodNews