1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MAAILMAMUUTJAD I President Alar Karis: välismaal õppivad noored teevad meie kõigi jaoks maailma paremaks
MAAILMAMUUTJAD I President Alar Karis: välismaal õppivad noored teevad meie kõigi jaoks maailma paremaks

MAAILMAMUUTJAD I President Alar Karis: välismaal õppivad noored teevad meie kõigi jaoks maailma paremaks

„Haridus on kõige kindlam tee majandusliku heaolu ja vaimse rikkuse suunas. Seda nii iga inimese jaoks kui ka riikidele,“ ütles president Alar Karis Noore Õpetlase stipendiume üle andes.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„Ikka ja jälle õitsevad teiste seas need riigid, kes seavad oma olemasolu üheks sambaks akadeemilisuse ja innovatsiooni. Kes otsivad kõikjalt talente ja julgustavad oma inimeste maailmaavastusi. Ilmaasjata pole inimeste vaba liikumine üks Euroopa Liidu aluspõhimõtteid – see on olemuslik osa sellest, mis teeb Euroopa edukaks,“ rääkis president Karis, andes üle Noore Õpetlase stipendiumid 20 Eesti noorele, kes selle toel alustavad ülikooliõpinguid välismaal.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„Tänased stipendiaadid ei mõtle maailma avastama minnes esmajoones sellele, millist kasu see Eesti riigile või Euroopale toob,“ ütles riigipea stipendiaatide poole pöördudes. „Teil on omad, isiklikud sihid ja usutavasti mitte tagasihoidlikud. Ja see on suurepärane. Kui te need saavutate, teeb see meie kõigi jaoks maailma paremaks.“

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea viitas oma sõnavõtus humanistile ja õpetlasele Erasmusele Rotterdamist, kes oli ka rännumees ja käis mitmel pool Euroopas selleks, et kohtuda ja diskuteerida inimestega, hankida raamatuid ja käsikirju, õppida ja õpetada. Sellest omakorda sündis pärand, millel on olnud suur mõju Euroopa vaimsusele ja maailmakultuurile.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karis ütles, et Saksa-briti sotsioloog ja poliitik Ralf Dahrendorf nimetab erasmusteks kõiki haritlasi, keda iseloomustab julgus seista vabaduse eest ning mõistuse nimel. „See Erasmuse vaimsus, mis teeb ühiskonnad immuunseks totalitaarsete suundumuste vastu, sünnib muu hulgas tänu avatusele ja rändamisele. Kokkupuude eri inimeste, kultuuride ja mõtteviisidega rikastab, sellest sünnivad paremad ideed ja arusaam sellest, mis loob ühiskonnas tõelisi väärtusi. Just sellepärast on igaüks teist samuti Erasmus.“

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Stipendiume rahastavad võrdselt Eesti riik ja eraettevõtjad. „Vaesest perest pärit Erasmus jättis surres oma varanduse fondile, kust hakati maksma stipendiume neile, kes muidu poleks saanud haridust lubada. Head toetajad, teiegi olete erasmused,“ tänas president Karis stipendiumi rahastajaid.

Monika Kuzmina Hea sõna saadik, GoodNews looja ja meediapartner