1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MAAL ON HEA ELADA I Valitsuskabinet toetab maale elama asumist soodustava pilootprogrammiga alustamist
MAAL ON HEA ELADA I Valitsuskabinet toetab maale elama asumist soodustava pilootprogrammiga alustamist

MAAL ON HEA ELADA I Valitsuskabinet toetab maale elama asumist soodustava pilootprogrammiga alustamist

Valitsuskabinet otsustas teisipäeval toetada maaeluministri ettepanekut, et Maaelu Edendamise Sihtasutus alustaks maale elama asumist soodustava pilootprogrammi ellu viimist Kagu-Eestis ja Ida-Virumaal.

„Tegemist on Vabariigi Valitsusele olulise tegevusega, mis soodustab inimeste tagasipöördumist maapiirkondadesse ja noorte eneseteostuse võimalusi maal ning aitab seeläbi kaasa Eesti tasakaalustatud arengule,“ sõnas maaeluminister Urmas Kruuse.

Maaeluministri sõnul on maapiirkonnas peamisteks probleemideks kinnisvara madal turuväärtus ja sellest tingitud täiendavate lisatagatiste nõuded laenu saamisel. Samuti tuleb arvestada, et mida kaugemal keskusest kinnisvara asub, seda keerulisemaks ka laenu saamine muutub. „Siin saab riik tulla appi, aidates leevendada sellise turutõrke mõju,“ lausus Urmas Kruuse.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kaudu hakatakse koostöös pankadega rakendama pilootprojekti raames kaaslaenu kahes Eesti piirkonnas: Kagu-Eestis Põlva-, Võru- ja Valgamaal ning Ida-Virumaal. Sihtpiirkonnaks on kuni 1000 elanikuga asustusüksused, mis tagab pilootprojekti rakendamise piirkondades, kus laenu saamine on kõige keerulisem.

Urmas Kruuse sõnul analüüsiti toetusprogrammi sihtpiirkondade valikul nii rahvastikunäitajaid, majanduslikke näitajaid ning piirkonna kinnisvaraturu hinnastatistikat. Samuti arvestati asjaoluga, et piirkonnas peab olema nõudlus kodu soetamiseks, piisav kinnisvara turuaktiivsus ja ka arvestatav elanike hulk.

  • Pilootprojekti elluviimiseks on planeeritud MESi omakapitalist vahendeid 5 miljoni euro ulatuses.
  • Täpsemad tingimused töötab välja MES koostöös Maaeluministeeriumiga ning kinnitab MESi nõukogu.
  • Pilootprojekti eesmärk on soodustada maale elama asumist, mis panustab Põllumajanduse ja kalanduse valdkonna arengukavasse aastani 2030, mille visiooniks on, et maal on hea elada!
Head Uudised GoodNews