1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Maarjamäe lossis on 11. aprillist avatud 3D fotonäitus
Maarjamäe lossis on 11. aprillist avatud 3D fotonäitus

Maarjamäe lossis on 11. aprillist avatud 3D fotonäitus

Jaan Kristini ülesvõte Kuressaare piiskoplinnuse hoovist endiste garnisonihoonetega aastatel 1910–1912. Eesti Ajaloomuuseum, N5640:30
Jaan Kristini ülesvõte Kuressaare piiskoplinnuse hoovist endiste garnisonihoonetega aastatel 1910–1912. Eesti Ajaloomuuseum, N5640:30

Alates 11. aprillist 2014 on Maarjamäe lossis avatud Eesti Ajaloomuuseumi 3D fotonäitus „Tervitusi Revalist, Dorpatist, Narvast, Pernaust, Fellinist, Hapsalist ja Arensburgist. Sajanditagune linnafoto Eesti Ajaloomuuseumi fotokogus 3D”.

Eesti Ajaloomuuseumi 150. sünnipäeva-aasta raames valminud näitus kutsub fotode ja piltpostkaartide vahendusel sukelduma sajanditagusesse Eesti linnapilti ja külastama veel ilmasõdadest puutumatuid kauneid paiku siinsetes suuremates ja suvisemates linnades. Spetsiaalselt näituse tarbeks valminud anaglüüf-fotodel ja muuseumi kogust publiku ette toodud meeleolukatel ajaloolistel piltpostkaartidel on seitse Eesti linna: Tallinn, Tartu, Narva, Pärnu, Viljandi, Haapsalu ja Kuressaare.

Suurendatud ja ruumilised linnavaatefotod on digiteeritud 20. sajandi alguse klaasnegatiividelt ning neist enamuse autoriks on fotograaf Jaan Kristin (1863–1919). Ta pildistas aastatel 1905 kuni 1914 kõiki Eesti suuremaid linnu ja suvituskohti piltpostkaartide valmistamiseks. Esmalt vaid väikeste postkaartide valmistamiseks mõeldud vanade klaasnegatiivide kvaliteet ja detailirohkus on hämmastavad, võimaldades ajalooliste linnapiltide suurendamisel ja sügavusmõõtme lisamisel kogeda põnevat ruumilist ajarände elamust.

Suveniiriks saavad külastajad jäädvustada end ajaloolise Maarjamäe lossi trepistiku vaate taustal.

Grüss aus Marienberg!

Kuraator: Merilis Roosalu
Kujundus ja fototöötlus: Maris Sähka
Keeletoimetaja: Hille Saluäär
Tõlge: Refiner Translations
Trükk: Ellington

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näitus on avatud 11. aprillist 28. septembrini 2014 Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis (Pirita tee 56, Tallinn).
Avatud K-P 10-17.

Head Uudised GoodNews